Orzo z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 120 g makaronu orzo
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 150 ml mleka
  • 45 g odsączonych z oleju suszonych pomidorów
  • 20 g parmezanu
  • 60 g mozzarelli
  • chili
  • świeża bazylia

 

Orzo z pomidorami i bazylią – opis przygotowania:

Na oliwie podsmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Kiedy się zarumienią, dodaj pomidory koktajlowe, smaż przez kilka minut, aż zaczną puszczać sok. Następnie dodaj orzo oraz pomidory suszone, dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion, chili, mieszaj od czasu do czasu. Kiedy makaron wchłonie bulion, dodaj śmietankę, a kiedy orzo będzie miękkie i wchłonie większość płynów, dodaj kawałki mozzarelli i parmezan, całość wymieszaj. Orzo z pomidorami przełóż na talerz i posyp świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 547 kcal
Białko: 23,9g
Tłuszcze: 27,4g
Węglowodany: 57,4g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Orzo z pomidorami i bazylią

  1. Kasia pisze:

    dzień dobry, w skladnikach jest mleko a w przepisie nie- na ktorym etapie dodac mleko?
    pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.