Składniki (10 sztuk):
- 50 g szpinaku
- 150 g cukinii
- 65 g mozzarelli light
- 75 g czerwonej papryki
- 8 jajek
- Szczypiorek
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
Muffiny jajeczne z warzywami – opis przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Szpinak umyj i osusz, cukinię zetrzyj na grubych oczkach ( odstaw na chwilę i odsącz z nadmiaru wody), paprykę pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka i dodaj posiekany drobno szczypiorek, czosnek granulowany, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak cukinię, mozzarellę i paprykę, wymieszaj widelcem. Masę przelej do foremek (opcjonalnie możesz posmarować foremki ręcznikiem papierowym nasączonym delikatnie łyżką oliwy) i piecz przez 15 minut.
Wartości odżywcze (1 sztuka):
Kaloryczność: 79kcal
Białko: 7,2g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 1,5g