Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Makaron z halloumi i papryką
Składniki:
- 100 g makaronu tagliatelle
- 100 g sera halloumi
- 100 g śmietany 12 %
- 70 g papryki czerwonej
- 70 g papryki żółtej
- 70 g papryki zielonej
- 50 g cebuli
- 10 g liści pietruszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- mielona słodka papryka, kurkuma, bazylia, pieprz, sól.
Makaron z halloumi i papryką – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Zarumieniony na złoto ser przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie na tą samą patelnię, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, duś przez ok. 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj przyprawy oraz śmietanę, całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut, możesz dodać trochę wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Wymieszaj z makaronem oraz halloumi. Przełóż na talerz i posyp świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 536 kcal
Białko: 22,3 g
Tłuszcze: 25,9 g
Węglowodany: 51 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol