Składniki:
- 100 g makaronu tagliatelle
- 100 g sera halloumi
- 100 g śmietany 12 %
- 70 g papryki czerwonej
- 70 g papryki żółtej
- 70 g papryki zielonej
- 50 g cebuli
- 10 g liści pietruszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- mielona słodka papryka, kurkuma, bazylia, pieprz, sól.
Makaron z halloumi i papryką – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Zarumieniony na złoto ser przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie na tą samą patelnię, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, duś przez ok. 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj przyprawy oraz śmietanę, całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut, możesz dodać trochę wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Wymieszaj z makaronem oraz halloumi. Przełóż na talerz i posyp świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 536 kcal
Białko: 22,3 g
Tłuszcze: 25,9 g
Węglowodany: 51 g
SMACZNEGO! 🙂