Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Makaron w sosie z pieczonej papryki
Składniki (1 porcja):
- 2-3 papryki czerwone
- 2 czerwone cebule
- 10g oliwy z oliwek
- 40ml wody
- sól, pieprz, oregano, chili, słodka papryka
- 140g makaronu
- 1 mozzarella lekka
- świeża bazylia
Makaron w sosie z pieczonej papryki – opis przygotowania:
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp solą, pieprzem i piecz przez 20-30 minut w 200 stopniach. W między czasie ugotuj makaron. Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera, dodaj wodę, przyprawy i zblenduj na gładki sos. Gotowy sos wymieszaj z makaronem, podaj z mozzarellą lekką i świeżą bazylią.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
2 komentarze do “Makaron w sosie z pieczonej papryki”
Coś to chyba nie gra. 140g makaronu i cała mozzarella na 1 porcję?
To przepis na 2 porcje 🙂