Blog
Krewetki w pomidorach z serem feta – przepis
Składniki (2 porcje):
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g krewetek
- 1 cebula
- 80 g sera feta
- 15 g oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- oregano, papryka, pieprz, sól
- natka pietruszki
- 1 półbagietka
Krewetki w pomidorach z serem feta – opis przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj obrane, oczyszczone krewetki i podsmaż, aż ładnie się zarumienią. Gotowe krewetki przełóż na talerz, a na patelnię dodaj pomidory, przyprawy oraz 1/2 porcji sera feta. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut. Następnie, do sosu dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posyp serem feta oraz posiekaną natką pietruszki. Podaj z bagietką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 544,6 kcal
Białko: 37,5g
Tłuszcze: 19,4g
Węglowodany: 53,5g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol