Składniki (2 porcje):
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g krewetek
- 1 cebula
- 80 g sera feta
- 15 g oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- oregano, papryka, pieprz, sól
- natka pietruszki
- 1 półbagietka
Krewetki w pomidorach z serem feta – opis przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj obrane, oczyszczone krewetki i podsmaż, aż ładnie się zarumienią. Gotowe krewetki przełóż na talerz, a na patelnię dodaj pomidory, przyprawy oraz 1/2 porcji sera feta. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut. Następnie, do sosu dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posyp serem feta oraz posiekaną natką pietruszki. Podaj z bagietką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 544,6 kcal
Białko: 37,5g
Tłuszcze: 19,4g
Węglowodany: 53,5g
SMACZNEGO! 🙂