Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Jednogarnkowe tagliatelle z kurczakiem
Składniki (2 porcje):
- 15 g oliwy z oliwek
- 250 g piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 250 g pieczarek
- 100 g śmietanki 12 %
- 200 ml wody
- 100 g makaronu
- 60 g mozzarelli light
- Pietruszka
Jednogarnkowe tagliatelle z kurczakiem – opis przygotowania:
Na patelni z dodatkiem oliwy podsmaż pierś kurczaka zamarynowaną w ulubionych przyprawach. Mięso odstaw, na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wodę, śmietankę, czosnek, słodką paprykę, bazylię, sól i pieprz, całość wymieszaj. Dodaj makaron i gotuj do czasu, aż wchłonie nadmiar płynu. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka, posyp mozzarellą i posiekanymi ziołami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 543kcal
Białko: 45,8g
Tłuszcze: 19,9g
Węglowodany: 48,3g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol