Blog

Domowe bajgle – przepis

Co powiecie na pyszne, domowe pieczywko na zbliżający się weekend?

Od siebie bardzo polecam Wam zrobić domowe bajgle – ciężko je kupić w sklepach i piekarniach ale możemy upiec je sami. Przygotowanie jest w miarę łatwe, a cały proces od rozpoczęcia to wyjęcia z piekarnika nie trwa dłużej, niż 1,5h (z wyrastaniem ciasta).

To co, przekonałam Cię?

PS. Sprawdź też najnowszy przepis na ziarnisty chleb.

 

Składniki (6 sztuk):

  • 370g mąki orkiszowej jasnej (można wymienić na pszenną lub pół na pół pszenną i pszenną pełnoziarnistą)
  • 8g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 120ml ciepłej wody
  • 1 małe jajko
  • 50ml mleka
  • 10g oleju rzepakowego
  • 13g świeżych drożdży
  • 1 dodatkowe jajko + coś do posypania, u mnie biały sezam.

 

Domowe bajgle – opis przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, świeże, pokruszone drożdże do tego wbijamy jajko i wlewamy mleko, wodę i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy – ręcznie, lub w robocie. Przekładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, chwile wyrabiamy i dzielimy na 6 części – z każdej robimy wałek, skręcamy go ruchem spiralnym i zlepiamy ze sobą oba końce. Każdego bajgla wrzucamy do lekko gotującej się wody na kilkanaście sekund – po chwili wypłynie na górę i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. sezamem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół).

 

Wartości odżywcze (1 sztuka):

Kaloryczność: 250kcal
Białko: 10,5g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 65g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk