Co powiecie na pyszne, domowe pieczywko na zbliżający się weekend?
Od siebie bardzo polecam Wam zrobić domowe bajgle – ciężko je kupić w sklepach i piekarniach ale możemy upiec je sami. Przygotowanie jest w miarę łatwe, a cały proces od rozpoczęcia to wyjęcia z piekarnika nie trwa dłużej, niż 1,5h (z wyrastaniem ciasta).
To co, przekonałam Cię?
PS. Sprawdź też najnowszy przepis na ziarnisty chleb.
Składniki (6 sztuk):
- 370g mąki orkiszowej jasnej (można wymienić na pszenną lub pół na pół pszenną i pszenną pełnoziarnistą)
- 8g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 120ml ciepłej wody
- 1 małe jajko
- 50ml mleka
- 10g oleju rzepakowego
- 13g świeżych drożdży
- 1 dodatkowe jajko + coś do posypania, u mnie biały sezam.
Domowe bajgle – opis przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, świeże, pokruszone drożdże do tego wbijamy jajko i wlewamy mleko, wodę i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy – ręcznie, lub w robocie. Przekładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, chwile wyrabiamy i dzielimy na 6 części – z każdej robimy wałek, skręcamy go ruchem spiralnym i zlepiamy ze sobą oba końce. Każdego bajgla wrzucamy do lekko gotującej się wody na kilkanaście sekund – po chwili wypłynie na górę i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. sezamem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół).
Wartości odżywcze (1 sztuka):
Kaloryczność: 250kcal
Białko: 10,5g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 65g
SMACZNEGO! 🙂