Blog

Chleb ziarnisty – przepis

Co powiecie na ekspresowy chleb ziarnisty bez mąki, drożdży i zakwasu? Przepis z pozoru może wyglądać… dziwnie! Ale chlebek wychodzi pyszny i bardzo sycący – warto wypróbować! Polecam też mój drugi przepis na chleb.

 

Składniki:

  • 400g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
  • 250g płatków owsianych błyskawicznych
  • 90g nasion słonecznika
  • 40g siemienia lnianego
  • po łyżeczce: ksylitolu/cukru, soli, sody oczyszczonej
  • przyprawy: polecam oregano / suszone pomidory z czosnkiem / zioła toskańskie

 

Chleb ziarnisty – opis przygotowania:

Tutaj wielkie filozofii nie ma – wszystkie składniki dodajemy do miski, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa ma być gęsta. Moja forma ma około 21x11cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.

 

 

Wartości odżywcze (cały chleb):

Kaloryczność: 1950kcal
Białko: 85g
Tłuszcze: 83g
Węglowodany: 234g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁