Co powiecie na ekspresowy chleb ziarnisty bez mąki, drożdży i zakwasu? Przepis z pozoru może wyglądać… dziwnie! Ale chlebek wychodzi pyszny i bardzo sycący – warto wypróbować! Polecam też mój drugi przepis na chleb.
Składniki:
- 400g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
- 250g płatków owsianych błyskawicznych
- 90g nasion słonecznika
- 40g siemienia lnianego
- po łyżeczce: ksylitolu/cukru, soli, sody oczyszczonej
- przyprawy: polecam oregano / suszone pomidory z czosnkiem / zioła toskańskie
Chleb ziarnisty – opis przygotowania:
Tutaj wielkie filozofii nie ma – wszystkie składniki dodajemy do miski, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa ma być gęsta. Moja forma ma około 21x11cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
Wartości odżywcze (cały chleb):
Kaloryczność: 1950kcal
Białko: 85g
Tłuszcze: 83g
Węglowodany: 234g
SMACZNEGO! 🙂