Szybki chleb z ziarnami

Na pierwszy ogień przychodzę do Was z moim ulubionym przepisem, który od paru miesięcy króluje w mojej kuchni.
Jest nim pyszny, domowy chleb, którego nie trzeba wyrabiać, przez co wykonanie zajmuje nam zaledwie parę minut.

Chleb jest podstawą diety większości z Nas. Jest on dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Ponadto zawiera cenne witaminy z grupy B i E oraz sód, żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor. Jak wiemy na półkach sklepowych chlebów nie brakuje. O tym, czy chleb jest warty zakupu świadczy jego skład. O ile w supermarketach listy składników są wywieszone w pobliżu pieczywa, o tyle np. w piekarniach trzeba poprosić o możliwość wglądu.

W chlebie powinniśmy znaleźć tylko 4 składniki, a mianowicie:

  • mąkę
  • wodę
  • zakwas lub drożdże
  • sól

Producenci jednak często wybierają drogę na skróty i stosują tzw. „ulepszacze” w celu
skrócenia procesu pieczenia, zwiększenia objętości lub poprawy wizualnej wyglądu pieczywa.
Poza tym możemy znaleźć konserwanty, których producenci używają po to,
by przedłużyć trwałość produktu i zahamować proces pleśnienia.

Przedstawię kilka składników dodatkowych, które możemy znaleźć na etykiecie pieczywa.

  •  E300 – Kwas askorbinowy – jego zadaniem jest optyczne zwiększenie objętości pieczywa.
  • E412 – Guma guar – używana jako środek zagęszczający, może powodować wzdęcia.
  • Karmel lub słód jęczmienny – stosowany, by nadać brązową barwę. Zabieg ten ma za zadanie zmylić klienta, że ma do czynienia z chlebem razowym.
  • E262 – Dioctan sodu – wydłuża trwałość produktu.
  • E471, E472e, E481, E482, E322 – emulgatory – ich zadaniem jest poprawa konsystencji chleba,
  • Mleko, maślanka, serwatka w proszku – całkowicie zbędne.

Zakup świeżego, dobrego chleba bez zbędnych dodatków to w dzisiejszych czasach nie lada wyzwanie, dlatego przygotowałam dla was przepis, który możecie zrobić w domu z kilku, najważniejszych składników. Jego przygotowanie trwa do 5 minut (+ czas pieczenia). Polecam wypiek dwóch chlebów jednocześnie, chleb zachowuje świeżość do 3 dni. Przejdźmy zatem do przepisu.

Składniki (1 bochenek):

  • 3 szklanki mąki (typ 650)
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 7 łyżek dowolnych ziaren, u mnie: słonecznik, pestki dyni oraz siemię lniane.

Chleb z ziarnami – opis przygotowania:

W pierwszej kolejności odmierzamy wszystkie składniki i wsypujemy do jednego miski. Korzystając z łyżki mieszamy całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut. Po tym czasie ciasto na chleb powinno ładnie wyrosnąć. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, tryb „góra-dół”. Prostokątną foremkę o długości 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy w nią powstałą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 90 minut. Po upływie 75 minut możemy podnieść temperaturę na 210 stopni. Czynność ta sprawi, że na naszym chlebie wytworzy się pyszna, chrupiąca skórka.

Uwaga! Chleb się nie upiecze, jeśli użyjemy mąki żytniej, jest ona zbyt ciężka. W zamian za mąkę pszenną można zastosować mąkę ryżową.

Wartości odżywcze (1 chleb, 22 kromki):

Kaloryczność: 1908kcal
Białko: 62g
Tłuszcze: 39g
Węglowodany: 317g

 

Wartości odżywcze (1 kromka):

Kaloryczność: 86kcal
Białko: 2,8g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 14,4g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.