Blog
Dieta low-FODMAP
Spis treści
- Co to jest i na czym polega dieta low fodmap?
- Etapy diety low FODMAP
- Darmowy dzień diety low FODMAP
- Produkty o niskiej i wysokiej zawartości FODMAP
- Skuteczność diety low FODMAP
- Sanprobi IBS
- Podsumowanie
- Bibliografia
Co to jest i na czym polega dieta low FODMAP?
FODMAP to fermentujące oligo-, di-, monosacharydy oraz poliole (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). To grupa krótkołańcuchowych węglowodanów szybko fermentujących, słabo wchłanianych, o wysokim ciśnieniu osmotycznym. Kiedy przechodzą do jelita grubego, są fermentowane przez bakterie jelitowe, co wywołuje powstawanie gazów. Efektem tego jest rozciąganie ścian jelita i ból brzucha. Produkty FODMAP nie będą stanowiły problemu dla osób zdrowych, ale będą problematyczne przede wszystkim dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (nadwrażliwego; IBS) lub w niektórych przypadkach SIBO. Za twórców diety low-LODMAP uznaje się australijskich naukowców z Monash University (Monash University, Medicine, Nursing and Health Sciences).
Do FODMAP możemy zaliczyć:
• laktozę (mleko i produkty mleczne);
• fruktozę (owoce np. banan, miód, słodycze, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, keczup);
• poliole (sorbitol, ksylitol, erytrytol, mannitol);
• fruktany (cebula, czosnek, produkty zbożowe tj. pszenicę);
• galaktany (nasiona roślin strączkowych).
Etapy diety low FODMAP
Dieta o niskiej zawartości FODMAP składa się z 3 etapów, których głównym celem jest identyfikacja produktów, które mogą nasilać dolegliwości i tych, które są dobrze tolerowane przez pacjentów, aby w przyszłości dobrze komponować dietę.
- I etap – wyeliminowanie produktów obfitujących w FODMAP – trwa od 2 do 6 tygodni, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów o wysokiej zawartości FODMAP i zastąpieniu ich produktami o niskiej zawartości FODMAP. Ścisła dieta low FODMAP to nie jest dieta na całe życie, po 4-6 tygodniach objawy ze strony układu pokarmowego powinny niemal całkowicie ustąpić i jest to dobry moment na próbę rozszerzania diety o kolejne grupy produktów, czyli przejście do etapu drugiego;
- II etap – ponowne wprowadzenie produktów zawierających FODMAP – etap ten trwa od 8 do 12 tygodni. Polega na stopniowym włączaniu produktów bogatych w FODMAP (najlepiej włączać 1 produkt co 3 dni – monitorować objawy, zapisując w dzienniczku swoje samopoczucie). Wybieramy do testów produkty zawierające tylko jeden rodzaj FODMAP, a nie ich mieszankę, zatem do testowania fruktozy lepiej wybrać miód, a nie np. gruszki, które są bogate również w poliole. Testowane FODMAP wprowadzamy pojedynczo, a kiedy przechodzimy do kolejnej grupy produktów, ponownie wracamy do bazy diety z fazy 1, czyli: jeśli w teście laktozy wyszło, że nie masz problemów z jej spożywaniem, musisz mimo wszystko ją wykluczyć z diety na czas testowania kolejnej grupy produktowej np. polioli. Między kolejnymi testami warto też zrobić 2-3 dni przerwy na ścisłą dietę z 1 fazy low-FODMAP. Kiedy już wybraliśmy produkt do testów i jest to produkt bogaty w problematyczny składnik, powinniśmy zacząć od wprowadzania niewielkiej ilości. Np. testujemy laktozę, więc wybieramy jakiś produkt nabiałowy obfitujący w ten składnik. Może to być zwykłe mleko, jogurt albo twaróg. Pierwszego dnia wprowadzamy do diety niewielką ilość tego produktu i obserwujemy reakcję organizmu. Jeśli nic złego się nie dzieje, w kolejnych dniach możemy sprawdzić jak nasz organizm poradzi sobie z większą ilością tego składnika. Do produktów gorzej tolerowanych można wrócić ponownie po pewnym czasie. Tolerancja na składniki diety może się zmieniać;
- III etap – dieta dobrana indywidualnie – celem tego etapu jest stworzenie indywidualnej diety, która będzie mogła być stosowana przez dłuższy czas z jak najmniejszą ilością ograniczeń. W tym celu wprowadza się do diety wszystkie produkty, które zostały wcześniej zidentyfikowane jako te, które nie powodują dolegliwości.
Ważne! Dietę low-FODMAP najlepiej przeprowadzić pod okiem dietetyka, aby nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych.
Darmowy dzień diety low FODMAP
Poniżej przygotowałam jeden darmowy dzień diety o małej zawartości FODMAP.
Odbierz swój darmowy dzień diety low FODMAP
Zapisz się, a plan trafi do Ciebie w ciągu kilku minut!
Dziękujemy!
Sprawdź swoją skrzynkę mailową i potwierdź zapis, aby otrzymać darmowy dzień diety low FODMAP.
Nie widzisz wiadomości? Sprawdź foldery spam, oferty lub archiwum.
Miłego dnia!
Produkty o niskiej i wysokiej zawartości FODMAP
Sprawdź listę produktów zalecanych i przeciwskazanych:
Zalecane | W ograniczonej ilości | Niezalecane |
Ananas | Borówki <70g | Jabłko |
Cytryna | Jagody <70g | Gruszka |
Kiwi | Maliny <90g | Mango |
Limonka | Arbuz | |
Mandarynki | Nektaryna | |
Pomarańcze | Brzoskwinia | |
Rabarbar | Morele | |
Truskawki | Owoce suszone | |
Winogrona | Owoce z puszki | |
Jarmuż | Dynia <70g | Cebula |
Kalarepa | Cukinia <70g | Czosnek |
Marchewka | Fasolka szparagowa <50g | Szparagi |
Ogórek | Brokuły | |
Papryka czerwona | Kalafior | |
Pietruszka | Brukselka | |
Pomidory | Soczewica | |
Pomidorki koktajlowe | Groszek | |
Rzodkiewki | Por | |
Rukola | Kapusta | |
Roszponka | Grzyby | |
Sałata masłowa | Burak | |
Sałata lodowa | ||
Seler korzeniowy | ||
Szczypiorek | ||
Ziemniaki | ||
Kasza jaglana | Wafle ryżowe <40g | Pieczywo żytnie |
Kasza gryczana palona | Wafle kukurydziane <40g | Pieczywo pszenne |
Mąka jaglana | Chleb orkiszowy na zakwasie | |
Mąka ryżowa | Makaron pszenny | |
Mąka gryczana | Makaron pełnoziarnisty | |
Mąka ziemniaczana | ||
Makaron gryczany | ||
Makaron ryżowy | ||
Makaron jaglany | ||
Płatki ryżowe | ||
Płatki jaglane | ||
Pieczywo z pszenicy 2ab | ||
Quinoa – komosa ryżowa | ||
Ryż | ||
Płatki owsiane | ||
Jogurt bez laktozy | Parmezan <20g | Twaróg |
Kefir bez laktozy | Mleko kokosowe z puszki <120g | Jogurt |
Masło klarowane | Napój owsiany <150g | Mleko |
Napój migdałowy | Śmietana | |
Napój sojowy | Ricotta | |
Napój ryżowy | Mascarpone | |
Margaryna roślinna | Maślanka | |
Orzechy arachidowe | Orzechy brazylijskie <50g | Orzechy nerkowca |
Orzechy makadamia | Orzechy pekan <100g | Pistacje |
Masło orzechowe | Orzechy pini <100g | |
Czarnuszka | Pestki dyni <100g | |
Sezam | Nasiona słonecznika <70g | |
Orzechy włoskie <135g | ||
Masło migdałowe <35g | ||
Mak <25g | ||
Kurczak | Tempeh <220g | Ciecierzyca |
Indyk | Soczewica | |
Cielęcina | Fasola | |
Jagnięcina | Soja | |
Wołowina | ||
Wieprzowina | ||
Jajka | ||
Ryby | ||
Owoce morza | ||
Tofu | ||
Cukier biały | Miód | |
Cukier puder | Syrop z agawy | |
Stewia | Syrop glukozowo-fruktozowy | |
Aspartam | Sorbitol | |
Sacharyna | Mannitol | |
Maltitol | ||
Ksylitol | ||
Erytrytol | ||
Sól | ||
Pieprz | ||
Papryka słodka | ||
Oregano | ||
Majeranek | ||
Imbir | ||
Kurkuma | ||
Bazylia | ||
Mięta | ||
Cynamon | ||
Kumin | ||
Ocet jabłkowy | ||
Oliwki zielone i czarne | ||
Kapary | ||
Agar agar | ||
Pasta miso | ||
Sos rybny | ||
Nori | ||
Musztarda | ||
Majonez | ||
Sos sojowy | ||
Żelatyna | ||
Herbata czarna, zielona | ||
Sok pomidorowy | ||
Sok warzywny z warzyw dozwolonych |
Poza wyżej wymienionymi produktami istotną rolę w tej diecie odgrywa także czytanie składu gotowych produktów i potraw. Często do tego typu produktów dodawane są produkty takie jak np. cebula, czosnek czy słodziki, które w diecie low fodmap należy wyeliminować.
Skuteczność diety low FODMAP
Dieta o niskiej zawartości FODMAP może być korzystna pod kątem zmniejszenia dolegliwości bólowych, jednak w dalszym ciągu brakuje wystarczających dowodów naukowych, aby ten sposób żywienia rekomendować jako rutynową metodę leczenia chorób układu pokarmowego. Badania w zakresie skuteczności diety FODMAP najczęściej dotyczą pacjentów z IBS, u których nawet w 80% przypadków wystąpienie objawów uzależnione jest od stosowanej diety.
Należy również pamiętać, iż dieta FODMAP to dieta eliminacyjna (wyklucza się lub znacznie ogranicza m.in. produkty mleczne, zbożowe, warzywa i owoce), która niewłaściwie skomponowana, może przyczynić się do wystąpienia niedoborów wapnia, błonnika, żelaza czy witamin z grupy B, dlatego dietę tę powinno się przeprowadzić pod opieką dietetyka.
Podsumowując, dieta FODMAP może być skutecznym sposobem zmniejszenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jednakże nie u wszystkich. Jeśli po 6 tygodniach stosowania diety nie zaobserwujesz zmniejszenia dolegliwości, nie jest zaleca się jej kontynuacji.
Sanprobi IBS
Sanprobi IBS uzupełnia codzienną dietę o bakterie probiotyczne L. plantarum 299v, będące naturalnym składnikiem ochronnej mikrobioty jelitowej człowieka, które pomagają w przywróceniu naturalnej równowagi przewodu pokarmowego co skutkuje ustąpieniem wymienionych dolegliwości. To suplement diety, którego stosowanie zalecane jest osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunka, zaparcia, ból lub dyskomfort brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, nadmierne oddawanie gazów, bolesne parcie na kiszkę stolcową czy uczucie niepełnego wypróżnienia.
Podsumowanie
Dieta low-FODMAP może pomóc w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (nadwrażliwego, IBS). Należy pamiętać, że etap wykluczeń nie powinien trwać dłużej niż 6-8 tygodni. Najlepiej przeprowadzić taką dietę pod okiem dietetyka klinicznego, aby wszystko poszło zgodnie z planem i aby uniknąć niedoborów pokarmowych.
Bibliografia
Post powstał we współpracy z marką Sanprobi.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Dieta low-FODMAP”
Chleb orkiszowy jest bardzo zdrowy i pyszny – Warto włączyć produkt orkiszowe do diety.