Dieta low-FODMAP

Spis treści

  1. Co to jest i na czym polega dieta low fodmap?
  2. Etapy diety low FODMAP
  3. Darmowy dzień diety low FODMAP
  4. Produkty o niskiej i wysokiej zawartości FODMAP
  5. Skuteczność diety low FODMAP
  6. Sanprobi IBS
  7. Podsumowanie
  8. Bibliografia

 

Co to jest i na czym polega dieta low FODMAP?

FODMAP to fermentujące oligo-, di-, monosacharydy oraz poliole (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). To grupa krótkołańcuchowych węglowodanów szybko fermentujących, słabo wchłanianych, o wysokim ciśnieniu osmotycznym. Kiedy przechodzą do jelita grubego, są fermentowane przez bakterie jelitowe, co wywołuje powstawanie gazów. Efektem tego jest rozciąganie ścian jelita i ból brzucha. Produkty FODMAP nie będą stanowiły problemu dla osób zdrowych, ale będą problematyczne przede wszystkim dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (nadwrażliwego; IBS) lub w niektórych przypadkach SIBO. Za twórców diety low-LODMAP uznaje się australijskich naukowców z Monash University (Monash University, Medicine, Nursing and Health Sciences).

Do FODMAP możemy zaliczyć:

• laktozę (mleko i produkty mleczne);
• fruktozę (owoce np. banan, miód, słodycze, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, keczup);
poliole (sorbitol, ksylitol, erytrytol, mannitol);
• fruktany (cebula, czosnek, produkty zbożowe tj. pszenicę);
• galaktany (nasiona roślin strączkowych).


Etapy diety low FODMAP

Dieta o niskiej zawartości FODMAP składa się z 3 etapów, których głównym celem jest identyfikacja produktów, które mogą nasilać dolegliwości i tych, które są dobrze tolerowane przez pacjentów, aby w przyszłości dobrze komponować dietę.

  • I etap – wyeliminowanie produktów obfitujących w FODMAP – trwa od 2 do 6 tygodni, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów o wysokiej zawartości FODMAP i zastąpieniu ich produktami o niskiej zawartości FODMAP. Ścisła dieta low FODMAP to nie jest dieta na całe życie, po 4-6 tygodniach objawy ze strony układu pokarmowego powinny niemal całkowicie ustąpić i jest to dobry moment na próbę rozszerzania diety o kolejne grupy produktów, czyli przejście do etapu drugiego;
  • II etap – ponowne wprowadzenie produktów zawierających FODMAP – etap ten trwa od 8 do 12 tygodni. Polega na stopniowym włączaniu produktów bogatych w FODMAP (najlepiej włączać 1 produkt co 3 dni – monitorować objawy, zapisując w dzienniczku swoje samopoczucie). Wybieramy do testów produkty zawierające tylko jeden rodzaj FODMAP, a nie ich mieszankę, zatem do testowania fruktozy lepiej wybrać miód, a nie np. gruszki, które są bogate również w poliole. Testowane FODMAP wprowadzamy pojedynczo, a kiedy przechodzimy do kolejnej grupy produktów, ponownie wracamy do bazy diety z fazy 1, czyli: jeśli w teście laktozy wyszło, że nie masz problemów z jej spożywaniem, musisz mimo wszystko ją wykluczyć z diety na czas testowania kolejnej grupy produktowej np. polioli. Między kolejnymi testami warto też zrobić 2-3 dni przerwy na ścisłą dietę z 1 fazy low-FODMAP. Kiedy już wybraliśmy produkt do testów i jest to produkt bogaty w problematyczny składnik, powinniśmy zacząć od wprowadzania niewielkiej ilości. Np. testujemy laktozę, więc wybieramy jakiś produkt nabiałowy obfitujący w ten składnik. Może to być zwykłe mleko, jogurt albo twaróg. Pierwszego dnia wprowadzamy do diety niewielką ilość tego produktu i obserwujemy reakcję organizmu. Jeśli nic złego się nie dzieje, w kolejnych dniach możemy sprawdzić jak nasz organizm poradzi sobie z większą ilością tego składnika. Do produktów gorzej tolerowanych można wrócić ponownie po pewnym czasie. Tolerancja na składniki diety może się zmieniać;
  • III etap – dieta dobrana indywidualnie – celem tego etapu jest stworzenie indywidualnej diety, która będzie mogła być stosowana przez dłuższy czas z jak najmniejszą ilością ograniczeń. W tym celu wprowadza się do diety wszystkie produkty, które zostały wcześniej zidentyfikowane jako te, które nie powodują dolegliwości.

Ważne! Dietę low-FODMAP najlepiej przeprowadzić pod okiem dietetyka, aby nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. 

 

Darmowy dzień diety low FODMAP

Poniżej przygotowałam jeden darmowy dzień diety o małej zawartości FODMAP.

 

Produkty o niskiej i wysokiej zawartości FODMAP 

Sprawdź listę produktów zalecanych i przeciwskazanych:

ZalecaneW ograniczonej ilości Niezalecane
AnanasBorówki <70gJabłko
CytrynaJagody <70gGruszka
KiwiMaliny <90gMango
Limonka Arbuz
Mandarynki Nektaryna
Pomarańcze Brzoskwinia
Rabarbar Morele
Truskawki Owoce suszone
Winogrona Owoce z puszki
   
JarmużDynia <70gCebula
KalarepaCukinia <70gCzosnek
MarchewkaFasolka szparagowa <50gSzparagi
Ogórek Brokuły
Papryka czerwona Kalafior
Pietruszka Brukselka
Pomidory Soczewica
Pomidorki koktajlowe Groszek
Rzodkiewki Por
Rukola Kapusta
Roszponka Grzyby
Sałata masłowa Burak
Sałata lodowa  
Seler korzeniowy  
Szczypiorek  
Ziemniaki  
   
Kasza jaglanaWafle ryżowe <40gPieczywo żytnie
Kasza gryczana palonaWafle kukurydziane <40gPieczywo pszenne
Mąka jaglana Chleb orkiszowy na zakwasie
Mąka ryżowa Makaron pszenny
Mąka gryczana Makaron pełnoziarnisty
Mąka ziemniaczana  
Makaron gryczany  
Makaron ryżowy  
Makaron jaglany  
Płatki ryżowe  
Płatki jaglane  
Pieczywo z pszenicy 2ab  
Quinoa – komosa ryżowa  
Ryż  
Płatki owsiane  
   
Jogurt bez laktozyParmezan <20gTwaróg
Kefir bez laktozyMleko kokosowe z puszki <120gJogurt
Masło klarowaneNapój owsiany <150gMleko
Napój migdałowy Śmietana
Napój sojowy Ricotta
Napój ryżowy Mascarpone
Margaryna roślinna Maślanka
   
Orzechy arachidoweOrzechy brazylijskie <50gOrzechy nerkowca
Orzechy makadamiaOrzechy pekan <100gPistacje
Masło orzechoweOrzechy pini <100g 
CzarnuszkaPestki dyni <100g 
SezamNasiona słonecznika <70g 
 Orzechy włoskie <135g 
 Masło migdałowe <35g 
 Mak <25g 
   
KurczakTempeh <220gCiecierzyca
Indyk Soczewica
Cielęcina Fasola
Jagnięcina Soja
Wołowina  
Wieprzowina  
Jajka  
Ryby  
Owoce morza  
Tofu  
   
Cukier biały Miód
Cukier puder Syrop z agawy
Stewia Syrop glukozowo-fruktozowy
Aspartam Sorbitol
Sacharyna Mannitol
  Maltitol
  Ksylitol
  Erytrytol
   
Sól  
Pieprz  
Papryka słodka  
Oregano  
Majeranek  
Imbir  
Kurkuma  
Bazylia  
Mięta  
Cynamon  
Kumin  
Ocet jabłkowy  
Oliwki zielone i czarne  
Kapary  
Agar agar  
Pasta miso  
Sos rybny  
Nori  
Musztarda  
Majonez  
Sos sojowy  
Żelatyna  
   
Herbata czarna, zielona  
Sok pomidorowy  
Sok warzywny z warzyw dozwolonych  

Poza wyżej wymienionymi produktami istotną rolę w tej diecie odgrywa także czytanie składu gotowych produktów i potraw. Często do tego typu produktów dodawane są produkty takie jak np. cebula, czosnek czy słodziki, które w diecie low fodmap należy wyeliminować.

Skuteczność diety low FODMAP 

Dieta o niskiej zawartości FODMAP może być korzystna pod kątem zmniejszenia dolegliwości bólowych, jednak w dalszym ciągu brakuje wystarczających dowodów naukowych, aby ten sposób żywienia rekomendować jako rutynową metodę leczenia chorób układu pokarmowego. Badania w zakresie skuteczności diety FODMAP najczęściej dotyczą pacjentów z IBS, u których nawet w 80% przypadków wystąpienie objawów uzależnione jest od stosowanej diety.

Należy również pamiętać, iż dieta FODMAP to dieta eliminacyjna (wyklucza się lub znacznie ogranicza m.in. produkty mleczne, zbożowe, warzywa i owoce), która niewłaściwie skomponowana, może przyczynić się do wystąpienia niedoborów wapnia, błonnika, żelaza czy witamin z grupy B, dlatego dietę tę powinno się przeprowadzić pod opieką dietetyka.

Podsumowując, dieta FODMAP może być skutecznym sposobem zmniejszenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jednakże nie u wszystkich. Jeśli po 6 tygodniach stosowania diety nie zaobserwujesz zmniejszenia dolegliwości, nie jest zaleca się jej kontynuacji.

 

Sanprobi IBS

Sanprobi IBS uzupełnia codzienną dietę o bakterie probiotyczne L. 
plantarum 299v, będące naturalnym składnikiem ochronnej mikrobioty jelitowej człowieka, które pomagają w przywróceniu naturalnej równowagi przewodu pokarmowego co skutkuje ustąpieniem wymienionych dolegliwości. To suplement diety, którego stosowanie zalecane jest osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunka, zaparcia, ból lub dyskomfort brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, nadmierne oddawanie gazów, bolesne parcie na kiszkę stolcową czy uczucie niepełnego wypróżnienia.

 

Podsumowanie

Dieta low-FODMAP może pomóc w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (nadwrażliwego, IBS). Należy pamiętać, że etap wykluczeń nie powinien trwać dłużej niż 6-8 tygodni. Najlepiej przeprowadzić taką dietę pod okiem dietetyka klinicznego, aby wszystko poszło zgodnie z planem i aby uniknąć niedoborów pokarmowych.

 

Bibliografia

  1. https://www.monashfodmap.com/about-fodmap-and-ibs/
  2. Nanayakkara, Wathsala S., et al. "Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date." Clinical and experimental gastroenterology 9 (2016): 131.
  3. Altobelli, Emma, et al. "Low-FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta-analysis." Nutrients 9.9 (2017): 940.
  4. Dionne J, Ford AC, Yuan Y i wsp. A systematic review and meta-analysis evaluating the efficacy of a gluten free diet and a low FODMAP diet in treating symptoms of IBS. Am J Gastroenterol 2018;113:1290–300.
  5. Bellini, Massimo, et al. "Low FODMAP diet: Evidence, doubts, and hopes." Nutrients 12.1 (2020): 148.

Post powstał we współpracy z marką Sanprobi.

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Dieta low-FODMAP

  1. Chleb orkiszowy jest bardzo zdrowy i pyszny – Warto włączyć produkt orkiszowe do diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.