Składniki (6 porcji):
- 90 g masła orzechowego
- 25 g miodu
- 30 g wafli ryżowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 65 g czekolady gorzkiej
- 20 g oleju rzepakowego
Deser bez pieczenia z 6 składników – opis przygotowania:
W misce połącz masło orzechowe, miód i opcjonalnie aromat waniliowy. Dodaj pokruszone wafle ryżowe oraz posiekane drobno orzeszki i wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i włóż do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem oleju i polej nią masę, następnie opcjonalnie posyp szczyptą soli. Deser pozostaw w lodówce do czasu, aż czekolada stężeje, następnie podziel na porcje.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 241 kcal
Białko: 5,4g
Tłuszcze: 17,1g
Węglowodany: 18,3g