Dzisiaj coś dla fanów kanapek! Jeśli znudziły Ci się już standardowe kanapki, zachęcam do skorzystania z moich propozycji na kanapkowe pasty. Wykonanie każdej z nich nie zajmie Ci więcej niż 5 minut, więc są naprawdę ekspresowe. Wśród moich propozycji znajdziesz pastę jajeczną, pastę łososiową, pastę awokado, pastę z wędzonego tofu. To świetna propozycja zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Pasty kanapkowe – 4 propozycje:
- Pasta jajeczna – dwa ugotowane na twardo jajka zgnieć widelcem. Dodaj 2 łyżki serka kremowego naturalnego i łyżeczkę musztardy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na kanapkę i posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Pasta awokado – wybierz dojrzałe, miękkie awokado. Wyciągnij je łyżką ze skórki i zgnieć widelcem na gładką masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dodaj odrobinę soku z cytryny. Świetnie smakuje z jajkiem, wędzonym łososiem lub pomidorem.
- Pasta łososiowa – zgnieć widelcem porcję łososia wędzonego na gorąco (125g), z 3 łyżkami serka kremowego naturalnego. Przypraw do smaku pieprzem i dodaj posiekany szczypiorek. Dobrze smakuje podana na pieczywie z pomidorkami koktajlowymi lub paskami papryki.
- Pasta z tofu i suszonych pomidorów: zblenduj pół kostki wędzonego tofu i dwa suszone pomidory z oleju – przypraw do smaku solą i pieprzem. Podaj na pieczywoe z plastrami ogórka kiszonego.