Dzisiaj mam dla Was jeden przepis z diety z niskim indeksem glikemicznym, czyli z nowej diety dostępnej na moim sklepie. To idealna propozycja dla osób, które nie lubią połączenia jajka + pomidory, czyli tradycyjnej wersji szakszuki.
Składniki (1 porcja):
- 5g olej rzepakowy
- 100-200g cukinia
- 100g szpinak
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 kromki żytniego chleba
Zielona szakszuka – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i na niskiej mocy kuchenki podsmaż delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię pokrój w cienkie półplastry i dodaj na patelnię, a następnie podsmaż do miękkości. Na patelnię dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem i oregano. W warzywach wydrąż dwa otwory i wbij w nie jajka, a następnie posyp je delikatnie solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem, aż do całkowitego ścięcia się białek – żółtko może zostać półpłynne. Podaj z pieczywem – świeżym lub w postaci grzanek.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 420kcal
Białka: 23,5g
Tłuszcze: 18,4g
Węglowodany: 42g
SMACZNEGO! 🙂