Blog

Zielona szakszuka – przepis

Dzisiaj mam dla Was jeden przepis z diety z niskim indeksem glikemicznym, czyli z nowej diety dostępnej na moim sklepie. To idealna propozycja dla osób, które nie lubią połączenia jajka + pomidory, czyli tradycyjnej wersji szakszuki.

 

Składniki (1 porcja):

  • 5g olej rzepakowy
  • 100-200g cukinia
  • 100g szpinak
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 kromki żytniego chleba

 

Zielona szakszuka – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i na niskiej mocy kuchenki podsmaż delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię pokrój w cienkie półplastry i dodaj na patelnię, a następnie podsmaż do miękkości. Na patelnię dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem i oregano. W warzywach wydrąż dwa otwory i wbij w nie jajka, a następnie posyp je delikatnie solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem, aż do całkowitego ścięcia się białek – żółtko może zostać półpłynne. Podaj z pieczywem – świeżym lub w postaci grzanek.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 420kcal
Białka: 23,5g
Tłuszcze: 18,4g
Węglowodany: 42g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁