Blog
Zielona szakszuka – przepis
Dzisiaj mam dla Was jeden przepis z diety z niskim indeksem glikemicznym, czyli z nowej diety dostępnej na moim sklepie. To idealna propozycja dla osób, które nie lubią połączenia jajka + pomidory, czyli tradycyjnej wersji szakszuki.
Składniki (1 porcja):
- 5g olej rzepakowy
- 100-200g cukinia
- 100g szpinak
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 kromki żytniego chleba
Zielona szakszuka – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i na niskiej mocy kuchenki podsmaż delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię pokrój w cienkie półplastry i dodaj na patelnię, a następnie podsmaż do miękkości. Na patelnię dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem i oregano. W warzywach wydrąż dwa otwory i wbij w nie jajka, a następnie posyp je delikatnie solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem, aż do całkowitego ścięcia się białek – żółtko może zostać półpłynne. Podaj z pieczywem – świeżym lub w postaci grzanek.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 420kcal
Białka: 23,5g
Tłuszcze: 18,4g
Węglowodany: 42g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol