
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Waniliowy deser jaglany z malinami – przepis
Składniki (1 porcja):
- 200 ml mleka
- 95 g malin mrożonych
- 75 g skyru waniliowego
- 40 g kaszy jaglanej
- 10 g erytrytolu
- 8 g płatków migdałów/ migdałów
Waniliowy deser jaglany z malinami – opis przygotowania:
Kaszę przepłucz pod gorącą wodą, aby nie była gorzka. W garnku zagotuj mleko. Wsyp kaszę, dokładnie wymieszaj i gotuj na niskiej mocy kuchenki pod przykryciem ok. 15 minut, aż do wchłonięcia mleka. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładką masę. Gdy lekko ostygnie wymieszaj ją ze skyrem waniliowym – opcjonalnie dosłódź do smaku erytrytolem. Przełóż do słoiczka. Maliny podgotuj w garnku, przełóż na górę deserku. Posyp posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 384kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 8,6g
Węglowodany: 51,3g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol