Przepis na skyrowe pancakes jest tak pyszny, że muszę się nim z Wami podzielić! Według mnie to najlepsze placki, jakie zrobiłam. Jem je często na śniadanie lub na kolację. Najczęściej smaruję je kremem proteinowym z białej czekolady z Lidla, a na wierzch dodaję świeże owoce – super pasują tutaj truskawki, maliny, borówki i oczywiście banan.
Placki te idealnie sprawdzą się także jako posiłek dla dzieci – do zjedzenia w domu, a także do zapakowania do pudełka śniadaniowego. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, więc bez obaw możesz zapakować je do szkoły, pracy lub na wycieczkę.
Składniki:
- 1 skyr waniliowy
- 1 jajko
- 55g mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 2-3g proszku do pieczenia
- 5g oleju rzepakowego
Skyrowe pancakes z bananem i borówkami – opis przygotowania:
Do miski dodaj jajko, skyr waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta to możesz dodać odrobinę wody lub mleka. Smaż na patelni naleśnikowej, na odrobinie oleju, z dwóch stron. Najlepiej na niskiej mocy kuchenki, tak, aby placki zdążyły usmażyć się w środku. Gotowe pancakes przełóż na talerz i podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja polecam proteinowy krem biała czekolada, świeże owoce i płatki migdałów.
Wartości odżywcze (1 porcja bez dodatków):
Kaloryczność: 434kcal
Białko: 27,5g
Tłuszcze: 11,3g
Węglowodany: 54,8g
SMACZNEGO! 🙂
5 komentarzy do “Skyrowe pancakes z bananem i borówkami”
Czy to jest przepis na 1 porcję?
Tak 🙂
Jaka pojemność skyra ?
150g 🙂
Rewelacja