sernik z jabłkami i orzechami

Sernik z jabłkami i orzechami

Składniki (8 porcji):

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 450 g jabłek
  • 255 g słodzidła np. erytrytolu
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 70g mąki orkiszowej
  • 60 ml śmietanki 12 %
  • 50 g orzechów pekan
  • Sok z ½ cytryny
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 35 g cukru brązowego
  • Cynamon


Sernik z jabłkami i orzechami – opis przygotowania:

Jabłka umyj, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem 20 g erytrytolu, soku z cytryny, 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej i cynamonem. Przygotuj spód – w misce wymieszaj 60 g masła, 35 g brązowego cukru, 35 g erytrytolu, mąkę i szczyptę cynamonu. Zagnieć na gładkie ciasto. Przygotuj masę serową – do miski dodaj twaróg, pozostałą skrobię, 150 g erytrytolu, jajka i opcjonalnie aromat waniliowy. Zmiksuj na gładką masę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieść spód, dodaj 1/2 porcji masy serowej, jabłka i pozostałą masę. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przygotuj polewę – do garnka dodaj 40 g masła, 50 g erytrytolu, 60 g śmietanki i szczyptę soli. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu do momentu, aż składniki się połączą. Następnie doprowadź do wrzenia i pozostaw na 2 minut. Zdejmij z ognia i dodaj pokruszone orzechy pekan. Pozostaw polewę do ostygnięcia na boku przez 5 minut, a następnie rozprowadź ją na wierzchu sernika, tworząc równą warstwę.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 345 kcal
Białko: 16,7 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 21,3 g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.