Blog

Risotto z kurczakiem i brokułami

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu do risotto
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 250g brokułów
  • Świeży koperek
  • 10-15g oliwy z oliwek
  • 10g masła
  • 20g parmezanu/grana padano
  • Łyżeczka bulionu warzywnego + 200-250ml wody


Risotto z kurczakiem i brokułami – opis przygotowania:

Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i różyczki brokułów. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i dodaj go na patelnię. Gdy wszystko lekko się podsmaży dodaj ryż, wodę, bulion warzywny i gotuj kilkanaście minut, do momentu, aż ryż będzie miękki. Opcjonalnie dodaj więcej wody. Do gotowego risotto dodaj masło, połowę startego parmezanu i wymieszaj. Risotto przełóż na talerz, posyp pozostałym tartym parmezanem i posiekanym koperkiem.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 459 kcal
Białko: 34g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 49g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Chcesz zacząć od nowego roku? Zamów dietę indywidualną do 17 grudnia! SPRAWDZAM 🔥

Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.