Risotto z kurczakiem i brokułami

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu do risotto
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 250g brokułów
  • Świeży koperek
  • 10-15g oliwy z oliwek
  • 10g masła
  • 20g parmezanu/grana padano
  • Łyżeczka bulionu warzywnego + 200-250ml wody


Risotto z kurczakiem i brokułami – opis przygotowania:

Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i różyczki brokułów. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i dodaj go na patelnię. Gdy wszystko lekko się podsmaży dodaj ryż, wodę, bulion warzywny i gotuj kilkanaście minut, do momentu, aż ryż będzie miękki. Opcjonalnie dodaj więcej wody. Do gotowego risotto dodaj masło, połowę startego parmezanu i wymieszaj. Risotto przełóż na talerz, posyp pozostałym tartym parmezanem i posiekanym koperkiem.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 459 kcal
Białko: 34g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 49g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.