
Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Risotto z kurczakiem i brokułami
Składniki (2 porcje):
- 100g ryżu do risotto
- 200g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 250g brokułów
- Świeży koperek
- 10-15g oliwy z oliwek
- 10g masła
- 20g parmezanu/grana padano
- Łyżeczka bulionu warzywnego + 200-250ml wody
Risotto z kurczakiem i brokułami – opis przygotowania:
Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i różyczki brokułów. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i dodaj go na patelnię. Gdy wszystko lekko się podsmaży dodaj ryż, wodę, bulion warzywny i gotuj kilkanaście minut, do momentu, aż ryż będzie miękki. Opcjonalnie dodaj więcej wody. Do gotowego risotto dodaj masło, połowę startego parmezanu i wymieszaj. Risotto przełóż na talerz, posyp pozostałym tartym parmezanem i posiekanym koperkiem.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol