Przygotowałam dla Was obiecany przepis na pyszne, puszyste placki sernikowe z borówkami – korzystajmy, póki sezon trwa! Zamiast borówek możesz użyć inne, świeże owoce np. truskawki, maliny lub jagody. Możesz też zrobić same sernikowe placki, a owoce podać jako dodatek. Jest to idealna propozycja na bardzo sycące śniadanie lub kolację, w porcji znajdziemy aż 39g białka i 578kcal. Jeśli chodzi o słodzidło – użyj dowolnego w ilości według uznania. Jeśli możesz pozwolić sobie na bardziej kaloryczny posiłek, pyszną opcją będzie polanie całości syropem klonowym lub miodem. Placuszki są pyszne i soczyste, dzięki wypływającemu soku z borówek. Idealnie sprawdzą się jako posiłek dla dzieci, koniecznie wypróbuj!
Składniki (2 porcje):
- 250g twarogu półtłustego
- 80g mąki
- 100ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g borówek
- 6 łyżeczek słodzidła np. ksylitolu
- 5g oleju
- 100g jogurtu naturalnego
Placki sernikowe z borówkami – opis przygotowania:
Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj twaróg, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i słodzidło – całość zblenduj na gładką masę. Do masy dodaj 150g umytych borówek i wymieszaj całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż serniczki w postaci małych placków. Lepiej smażyć je wolniej, ale dłużej, aby w środku nie były surowe. Gotowe placki przełóż na talerz, polej jogurtem i posyp resztą borówek. Możesz też usmażyć serniczki samodzielnie, bez owoców, a owocami posypać już gotowe placki
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 578kcal
Białko: 39g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 66g