Blog

Placki sernikowe z borówkami – przepis

Przygotowałam dla Was obiecany przepis na pyszne, puszyste placki sernikowe z borówkami – korzystajmy, póki sezon trwa! Zamiast borówek możesz użyć inne, świeże owoce np. truskawki, maliny lub jagody. Możesz też zrobić same sernikowe placki, a owoce podać jako dodatek. Jest to idealna propozycja na bardzo sycące śniadanie lub kolację, w porcji znajdziemy aż 39g białka i 578kcal. Jeśli chodzi o słodzidło – użyj dowolnego w ilości według uznania. Jeśli możesz pozwolić sobie na bardziej kaloryczny posiłek, pyszną opcją będzie polanie całości syropem klonowym lub miodem. Placuszki są pyszne i soczyste, dzięki wypływającemu soku z borówek. Idealnie sprawdzą się jako posiłek dla dzieci, koniecznie wypróbuj!

 

Składniki (2 porcje):

  • 250g twarogu półtłustego
  • 80g mąki
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g borówek
  • 6 łyżeczek słodzidła np. ksylitolu
  • 5g oleju
  • 100g jogurtu naturalnego

 

Placki sernikowe z borówkami – opis przygotowania:

Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj twaróg, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i słodzidło – całość zblenduj na gładką masę. Do masy dodaj 150g umytych borówek i wymieszaj całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż serniczki w postaci małych placków. Lepiej smażyć je wolniej, ale dłużej, aby w środku nie były surowe. Gotowe placki przełóż na talerz, polej jogurtem i posyp resztą borówek. Możesz też usmażyć serniczki samodzielnie, bez owoców, a owocami posypać już gotowe placki

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 578kcal
Białko: 39g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 66g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁