Składniki (1 porcja):
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 15 g erytrytolu
- 5 g cukru waniliowego
- 85 g mąki
- 3 g proszku do pieczenia
- 100 g jagód
- 5 g oleju
- Mięta
Placki jogurtowe z jagodami – opis przygotowania:
Do miski dodaj 120 g jogurtu, jajko, cukier i wymieszaj masę. Dodaj erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Dodaj 1/2 porcji jagód i delikatnie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na niskiej mocy kuchenki, do mementu aż się zarumienią. Gotowe placki podaj z pozostałym jogurtem i jagodami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
- Kalorie - 560kcal
- Białko - 23,4g
- Tłuszcze - 17,2g
- Węglowodany - 84,6g