Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Penne a’la norma
Składniki (1 porcja):
- 60 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g bakłażana
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g passaty pomidorowej
- 0,5 opak. mozzarelli light
- 12 g parmezanu
- Ząbek czosnku
- Świeża bazylia do dekoracji
Penne a’la norma – opis przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażana pokrój w kostkę, polej oliwą i piecz w piekarniku do miękkości (ok. 25 minut 220 st.). Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą, pieprze, oregano i bazylią. Dodaj bakłażana, makaron, porwany na kawałki ser i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp tartym parmezanem i świeżymi ziołami.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol