Składniki (1 porcja):
- 60 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g bakłażana
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g passaty pomidorowej
- 0,5 opak. mozzarelli light
- 12 g parmezanu
- Ząbek czosnku
- Świeża bazylia do dekoracji
Penne a’la norma – opis przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażana pokrój w kostkę, polej oliwą i piecz w piekarniku do miękkości (ok. 25 minut 220 st.). Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą, pieprze, oregano i bazylią. Dodaj bakłażana, makaron, porwany na kawałki ser i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp tartym parmezanem i świeżymi ziołami.