Korzystam z sezonu na szparagi i dzisiaj zrobiłam sobie śniadanie na wytrawnie z nimi w roli głównej. Wyszło pyszne, więc zrobiłam zdjęcie i od razu dzielę się przepisem. Dodatkowo do zrobienia tego omletu wykorzystałam pomidorki koktajlowe, lekką mozzarellę, posiekany szczypiorek i pieczywko. Z pozostałych szparagów będzie dzisiaj na obiad risotto szparagowe – przepis jest tutaj.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 8-10 szparagów
- 6 pomidorków koktajlowych
- Pół kulki mozzarelli light (62g)
- 1 łyżeczka oleju
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
- Pieczywko – u mnie bułka żytnia
Omlet ze szparagami – opis przygotowania:
Szparagi myjemy, odrywamy twarde końce i kroimy je na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy je z odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie kroimy pomidorki, mozzarellę i siekamy szczypiorek. Do miseczki wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem soli i pieprzu. Wlewamy masę na patelnię, dodajemy pomidorki i mozzarellę. Smażymy pod przykryciem, na niskiej mocy kuchenki, do moment aż góra omletu się zetnie (nie obracamy go). Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z pieczywem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 338kcal
Białko: 28,7g
Tłuszcze: 21,4g
Węglowodany: 8,3g