Omlet ze szparagami

Korzystam z sezonu na szparagi i dzisiaj zrobiłam sobie śniadanie na wytrawnie z nimi w roli głównej. Wyszło pyszne, więc zrobiłam zdjęcie i od razu dzielę się przepisem. Dodatkowo do zrobienia tego omletu wykorzystałam pomidorki koktajlowe, lekką mozzarellę, posiekany szczypiorek i pieczywko. Z pozostałych szparagów będzie dzisiaj na obiad risotto szparagowe – przepis jest tutaj.

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 8-10 szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • Pół kulki mozzarelli light (62g)
  • 1 łyżeczka oleju
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz
  • Pieczywko – u mnie bułka żytnia

 

Omlet ze szparagami – opis przygotowania:

Szparagi myjemy, odrywamy twarde końce i kroimy je na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy je z odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie kroimy pomidorki, mozzarellę i siekamy szczypiorek. Do miseczki wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem soli i pieprzu. Wlewamy masę na patelnię, dodajemy pomidorki i mozzarellę. Smażymy pod przykryciem, na niskiej mocy kuchenki, do moment aż góra omletu się zetnie (nie obracamy go). Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z pieczywem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 338kcal
Białko: 28,7g
Tłuszcze: 21,4g
Węglowodany: 8,3g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.