Blog

Makaron orzo z łososiem i szpinakiem – przepis

Jedliście kiedyś makaron orzo/risoni? To makaron w kształcie ryżu, jest zrobiony z pszenicy twardej (durum). Makaron taki podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty i zachowuje swój kształt nawet, jeśli się gotuje go nieco za długo.

Makaron orzo kupiłam kilka razy w Lidlu, natomiast makaron risoni (barilla) w Kauflandzie ??‍♀️

Dzisiaj mam dla Was propozycje takiego makaronu w połączeniu ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami ? Lecimy z przepisem!

 

Składniki (2 porcja):

  • 100g makaronu orzo
  • 125g lososia wędzonego
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 70g smietanki 18%
  • 100g świeżego szpinaku
  • 5g oliwy

 

Makaron orzo z łososiem i szpinakiem – opis przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy świeży, pokrojony szpinak do momentu, aż zwiędnie. Do gotowego szpinaku dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut i przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 431kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 39g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk