Jedliście kiedyś makaron orzo/risoni? To makaron w kształcie ryżu, jest zrobiony z pszenicy twardej (durum). Makaron taki podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty i zachowuje swój kształt nawet, jeśli się gotuje go nieco za długo.
Makaron orzo kupiłam kilka razy w Lidlu, natomiast makaron risoni (barilla) w Kauflandzie ??♀️
Dzisiaj mam dla Was propozycje takiego makaronu w połączeniu ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami ? Lecimy z przepisem!
Składniki (2 porcja):
- 100g makaronu orzo
- 125g lososia wędzonego
- 150g pomidorków koktajlowych
- 70g smietanki 18%
- 100g świeżego szpinaku
- 5g oliwy
Makaron orzo z łososiem i szpinakiem – opis przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy świeży, pokrojony szpinak do momentu, aż zwiędnie. Do gotowego szpinaku dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut i przekładamy na talerz.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 431kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 39g
SMACZNEGO! 🙂