Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Łosoś na szpinaku z frytkami z batatów – przepis
Składniki:
- 120g łososia
- 130g batatów
- 100g szpinaku
- 30ml śmietany 30%
- opcjonalnie: cytryna
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka
Łosoś na szpinaku z frytkami z batatów – opis przygotowania:
Batata umyj, obierz i pokrój „na frytki”. Pokrojone kawałki wrzuć do miski, dodaj dowolne przyprawy i wymieszaj. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30-40minut, do momentu, aż się zarumienią. W między czasie przygotuj szpinak i łososia. Na rozgrzaną patelnię wysyp liście szpinaku i poczekaj, aż zwiędną. Łososia umyj, przypraw solą, pieprzem i przygotuj na parze. Do gotowego szpinaku dodaj śmietanę, następnie przypraw do smaku. Podawaj łososia na szpinaku z frytkami z batatów, opcjonalnie polej łososia cytryną.
Łosoś na szpinaku z frytkami z batatów:
Kaloryczność: 514kcal
Białka: 30g
Tłuszcze: 26g
Węglowodany: 40,8g
Smacznego! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol