Składniki:
- 120g łososia
- 130g batatów
- 100g szpinaku
- 30ml śmietany 30%
- opcjonalnie: cytryna
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka
Łosoś na szpinaku z frytkami z batatów – opis przygotowania:
Batata umyj, obierz i pokrój „na frytki”. Pokrojone kawałki wrzuć do miski, dodaj dowolne przyprawy i wymieszaj. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30-40minut, do momentu, aż się zarumienią. W między czasie przygotuj szpinak i łososia. Na rozgrzaną patelnię wysyp liście szpinaku i poczekaj, aż zwiędną. Łososia umyj, przypraw solą, pieprzem i przygotuj na parze. Do gotowego szpinaku dodaj śmietanę, następnie przypraw do smaku. Podawaj łososia na szpinaku z frytkami z batatów, opcjonalnie polej łososia cytryną.
Łosoś na szpinaku z frytkami z batatów:
Kaloryczność: 514kcal
Białka: 30g
Tłuszcze: 26g
Węglowodany: 40,8g
Smacznego! 🙂