Kurczak z warzywami w sosie orzechowym

Kurczak z warzywami w sosie orzechowym

 

Składniki (2 porcje):

  • 200g piersi z kurczaka
  • 100g ryżu – u mnie basmati
  • 1 cebula
  • 5g oleju rzepakowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150g brokuła
  • 20g orzechów nerkowca
  • sos: łyżka masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, trochę wody i soku z cytryny
  • sezam, szczypiorek

 

Kurczak z warzywami w sosie orzechowym – opis przygotowania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę i brokuły. Gdy warzywa będą miękkie dodaj kurczaka i poczekaj, aż mięso się zetnie. Przygotuj sos: wymieszaj masło orzechowe z sosem sojowym, syropem klonowym, wodą i sokiem z cytryny. Na patelnię dodaj orzechy i sos. Gotuj przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Na talerz nałóż ryż, kurczaka z warzywami i całość posyp sezamem i szczypiorkiem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 513kcal
Białko: 34,5g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 59g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *