Blog

Kurczak w cieście francuskim – przepis

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pysznego kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą w cieście francuskim! Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami i ze świeżą sałatką, dlatego u mnie świetnie sprawdził się jako niecodzienny niedzielny obiad.

 

Składniki (1 porcja):

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego – u mnie light
  • 70g świeżego szpinaku
  • 30g mozzarelli light
  • Ząbek czosnku
  • 1 większy ziemniak
  • 5 oliwy
  • Sałatka: u mnie roszponka, pomidorki, czerwona cebula, sól, pieprz i łyżka oliwy

 

Kurczak w cieście francuskim – opis przygotowania:

Na patelni na odrobinie wody podduś szpinak i mieszaj, aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną mozzarellę i pozostaw do rozpuszczenia. Przypraw farsz do smaku. Pierś z kurczaka rozbij na płasko, nałóż farsz i zwiń w roladkę. Połóż na cieście francuskim, natnij kilka pasków na bokach i zapleć, aby zakryć ciastem całego kurczaka. Ziemniaka pokrój w cząstki, wymieszaj z 5g oliwy, solą, pieprzem i słodką papryką. Piecz kurczaka i ziemniaki w 200 stopniach ok 35-40min. W międzyczasie przygotuj świeżą sałatkę z roszponki, pomidorków, czerwonej cebuli, kapki oliwy, soli i pieprzu. Podawaj razem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 567kcal
Białko: 36,6g
Tłuszcze: 22,7g
Węglowodany: 53,2

 

Spróbuj moich innych pomysłów na obiad. 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk