Składniki (1 porcja):
- 150 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 80 g śliwek
- 75 g skyru naturalnego
- 40 g płatków owsianych
- 15 g ksylitolu
- 12 g miodu
- 5 g orzechów włoskich
- Kurkuma, cynamon
Jesienna owsianka dyniowa – opis przygotowania:
Z dyni przygotuj puree (upiecz ją i zblenduj). Do garnka dodaj płatki, mleko, puree, ksylitol oraz przyprawy. Gotuj aż płatki owsiane napęcznieją i staną się miękkie. Śliwki pokrój w ćwiartki i podpraż na patelni z dodatkiem miodu. Gotową owsiankę przełóż do miski, dodaj skyr oraz śliwki. Całość posyp posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 475,5 kcal
Białko: 22,1g
Tłuszcze: 8,9g
Węglowodany: 71,4g