Jednoblaszkowe danie z kurczakiem i kalafiorem
Dzisiaj mam w planach obiadowych jeden z posiłków z diety jesiennej, więc pomyślałam, że przy okazji podzielę się z Wami tym przepisem.
Sheet pan dinner – czyli inaczej danie jednoblaszkowe, idealny posiłek dla zabieganych. Wszystko kroimy, przekładamy na blaszkę i za 30 minut ciepły i pyszny posiłek jest gotowy, a my w tym czasie możemy zająć się swoimi sprawami. Uwielbiam takie obiady, bo nie wymagają tzw. „stania przy garach”.
Składniki (1 porcja):
- 100g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 batata (ok.100g)
- 1/2 cukinii (ok.150g)
- 200g kalafiora
- 15g oliwy z oliwek
- garść rukoli
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
Jednoblaszkowe danie z kurczakiem i kalafiorem – opis przygotowania:
Batata pokrój w kostkę, kalafior podziel na małe różyczki, cukinię pokrój w plastry, kurczaka w kostkę. Całość polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Piecz w 220 stopniach ok. 30-40 minut. Gotowe warzywa i kurczaka przełóż do miski z dodatkiem rukoli i gotowe.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 406kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 35g