Jednoblaszkowe danie z kurczakiem i kalafiorem – przepis

Dzisiaj mam w planach obiadowych jeden z posiłków z diety jesiennej, więc pomyślałam, że przy okazji podzielę się z Wami tym przepisem.

Sheet pan dinner – czyli inaczej danie jednoblaszkowe, idealny posiłek dla zabieganych. Wszystko kroimy, przekładamy na blaszkę i za 30 minut ciepły i pyszny posiłek jest gotowy, a my w tym czasie możemy zająć się swoimi sprawami. Uwielbiam takie obiady, bo nie wymagają tzw. „stania przy garach”.

 

Składniki (1 porcja):

  • 100g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 batata (ok.100g)
  • 1/2 cukinii (ok.150g)
  • 200g kalafiora
  • 15g oliwy z oliwek
  • garść rukoli
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek

 

Jednoblaszkowe danie z kurczakiem i kalafiorem – opis przygotowania:

Batata pokrój w kostkę, kalafior podziel na małe różyczki, cukinię pokrój w plastry, kurczaka w kostkę. Całość polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Piecz w 220 stopniach ok. 30-40 minut. Gotowe warzywa i kurczaka przełóż do miski z dodatkiem rukoli i gotowe.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 406kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 35g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.