Faszerowane bataty

Faszerowane bataty – przepis

Składniki (2 porcje):

  • 400 g batatów
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g cebuli
  • 62 g mozzarelli light
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeże zioła do posypania
  • Sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano, czosnek granulowany, kurkuma

 

Faszerowane bataty – opis przygotowania:

Bataty nakłuj widelcem, skrop 1/2 porcji oliwy, natrzyj solą i pieprzem, a następnie piecz w 180 stopniach przez 50 minut. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso oraz przyprawy, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut. Upieczone bataty natnij od góry i utwórz kieszonkę. Farsz umieść w kieszonce, dodaj mozzarellę, jogurt i posyp świeżymi ziołami.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 478 kcal
Białko: 35,5 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 42,5 g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *