
Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Faszerowane bataty – przepis
Składniki (2 porcje):
- 400 g batatów
- 200 g pomidorów z puszki
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g cebuli
- 62 g mozzarelli light
- 40 g jogurtu naturalnego
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Świeże zioła do posypania
- Sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano, czosnek granulowany, kurkuma
Faszerowane bataty – opis przygotowania:
Bataty nakłuj widelcem, skrop 1/2 porcji oliwy, natrzyj solą i pieprzem, a następnie piecz w 180 stopniach przez 50 minut. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso oraz przyprawy, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut. Upieczone bataty natnij od góry i utwórz kieszonkę. Farsz umieść w kieszonce, dodaj mozzarellę, jogurt i posyp świeżymi ziołami.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol