Składniki (3 porcje):
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 160 g śliwek
- 150 g puree z dyni
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 20 g ksylitolu
- 25 g miodu
- Cynamon
Dyniowe leniwe ze śliwkami – opis przygotowania:
Do miski dodaj twaróg, puree z dyni i dokładnie zgnieć masę widelcem. Dodaj jajko, mąkę, 2/3 porcji ksylitolu i ugniataj na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i podziel na 4 równe części, z każdej części uformuj wałek i pokrój go ukośnie na mniejsze kawałki. Kluski gotuj do wypłynięcia w osolonym wrzątku. Śliwki pokrój w ćwiartki i podpraż na patelni z dodatkiem miodu i cynamonu. Leniwe podaj ze śliwkami. Posyp mieszanką cynamonu i ksylitolu.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 402kcal
Białko: 26g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 54,5g