Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Dyniowe leniwe ze śliwkami – przepis
Składniki (3 porcje):
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 160 g śliwek
- 150 g puree z dyni
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 20 g ksylitolu
- 25 g miodu
- Cynamon
Dyniowe leniwe ze śliwkami – opis przygotowania:
Do miski dodaj twaróg, puree z dyni i dokładnie zgnieć masę widelcem. Dodaj jajko, mąkę, 2/3 porcji ksylitolu i ugniataj na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i podziel na 4 równe części, z każdej części uformuj wałek i pokrój go ukośnie na mniejsze kawałki. Kluski gotuj do wypłynięcia w osolonym wrzątku. Śliwki pokrój w ćwiartki i podpraż na patelni z dodatkiem miodu i cynamonu. Leniwe podaj ze śliwkami. Posyp mieszanką cynamonu i ksylitolu.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 402kcal
Białko: 26g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 54,5g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol