Blog

Domowe bułki pełnoziarniste – przepis

Bardzo spodobał się Wam mój przepis na domowy chleb, więc postanowiłam przygotować przepis na szybkie domowe bułki pełnoziarniste. Ja piekę od razu większą ilość i wychodzi mi ok. 11-12 dużych bułek. Możesz zrobić z połowy porcji, wtedy wyjdzie ok. 6 bułek. Polecam jednak zrobić z podwójnej porcji i część bułek zamrozić na potem. Wystarczy, że kilka godzin przed posiłkiem wyciągniesz bułkę z zamrażarki, a ona sama odpowiednio się rozmrozi.

 

Składniki:

  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • 400g mąki pszennej
  • 14g suszonych drożdży
  • 500ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek ziaren np. słonecznik, siemię lniane

 

Domowe bułki pełnoziarnisty – opis przygotowania:

Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 100ml ciepłej wody – dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciągamy większą miskę – wsypujemy mąkę, 400ml ciepłej wody, sól, ziarna i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie nawilżamy dłonie oliwą i formujemy 11 dużych bułek. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 250 stopniach. Po tym czasie bułki są gotowe – pozostaw je do ostudzenia.

 

Wartości odżywcze:

Jedna duża bułka ma ok. 250-300kcal.

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁