Bardzo spodobał się Wam mój przepis na domowy chleb, więc postanowiłam przygotować przepis na szybkie domowe bułki pełnoziarniste. Ja piekę od razu większą ilość i wychodzi mi ok. 11-12 dużych bułek. Możesz zrobić z połowy porcji, wtedy wyjdzie ok. 6 bułek. Polecam jednak zrobić z podwójnej porcji i część bułek zamrozić na potem. Wystarczy, że kilka godzin przed posiłkiem wyciągniesz bułkę z zamrażarki, a ona sama odpowiednio się rozmrozi.
Składniki:
- 400g mąki pełnoziarnistej
- 400g mąki pszennej
- 14g suszonych drożdży
- 500ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek ziaren np. słonecznik, siemię lniane
Domowe bułki pełnoziarnisty – opis przygotowania:
Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 100ml ciepłej wody – dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciągamy większą miskę – wsypujemy mąkę, 400ml ciepłej wody, sól, ziarna i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie nawilżamy dłonie oliwą i formujemy 11 dużych bułek. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 250 stopniach. Po tym czasie bułki są gotowe – pozostaw je do ostudzenia.