Chili con tofu z ryżem to moja ulubiona wegańska potrawa, która jest u mnie na równi ze spaghetti z tofu. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad. Często przygotowuję większą porcję i część przekładam do plastikowego pojemniczka i mrożę, aby mieć gotowy sos na inny dzień. Chili con tofu świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i z makaronem.
Składniki:
- 50g ryż basmati
- 70g tofu wędzone lub naturalne
- 250g passata pomidorowa
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5g oliwy
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- proponowane przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek
- opcjonalnie: szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kroimy cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, aż zmięknie. Tofu zgniatamy widelcem, tak aby miało konsystencję mięsa mielonego. Dodajemy na patelnie i całość mieszamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy do smaku i całość gotujemy, aż sos się zredukuje. Podajemy z ugotowanym ryżem, opcjonalnie dekorujemy szczypiorkiem. Dobrze smakuje też z makaronem zamiast ryżu!
Kaloryczność: 503kcal
Białka: 21g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 73,5g
Smacznego! 🙂