Blog

Chili con tofu z ryżem

Chili con tofu z ryżem to moja ulubiona wegańska potrawa, która jest u mnie na równi ze spaghetti z tofu. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad. Często przygotowuję większą porcję i część przekładam do plastikowego pojemniczka i mrożę, aby mieć gotowy sos na inny dzień. Chili con tofu świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i z makaronem.

 

Składniki:

  • 50g ryż basmati
  • 70g tofu wędzone lub naturalne
  • 250g passata pomidorowa
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g oliwy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • proponowane przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek
  • opcjonalnie: szczypiorek do posypania

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kroimy cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, aż zmięknie. Tofu zgniatamy widelcem, tak aby miało konsystencję mięsa mielonego. Dodajemy na patelnie i całość mieszamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy do smaku i całość gotujemy, aż sos się zredukuje. Podajemy z ugotowanym ryżem, opcjonalnie dekorujemy szczypiorkiem. Dobrze smakuje też z makaronem zamiast ryżu!

Kaloryczność: 503kcal
Białka: 21g
Tłuszcze:  14g
Węglowodany: 73,5g

 

 

Smacznego! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁