Kto z Was nie lubi spaghetti? Myślę, że nie będzie zbyt dużo takich osób 🙂 Pyszny makaron z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem ziół i (w standardowej wersji) mięsa mielonego. Dzisiaj pokażę Ci, jak szybko zweganizować ten przepis, wcale nie tracąc na smaku i jakości całej potrawy. Spaghetti z tofu to świetna alternatywa standardowej wersji tej potrawy, do której najczęściej używa się mielonego mięsa wieprzowego. Spaghetti z tofu jest zdecydowanie mniej kaloryczne i mniej tłuste. Jeśli nigdy nie próbowałaś/eś tofu, to ten przepis jest idealną okazją na tzw. “pierwszy raz”, gwarantuję, że w tej wersji na pewno Ci zasmakuje. Jeśli nie przepadasz za tofu, to dzięki mojemu przepisowi na spaghetti z tofu masz szansę je polubić. Czas przygotowania to ok. 15 minut, więc jest to świetna opcja na obiad dla osób zapracowanych, a także tych, którzy preferują proste, mało wymagające przepisy. Istotną rolę w smaku tej potrawy odgryzają cebula i świeży czosnek – postaraj się ich nie pominąć, bo nadają pysznego aromatu. Smacznym uzupełnieniem tego dania będą też świeże listki bazylii.
Przejdźmy więc do przepisu.
Spaghetti z tofu
Lista składników na 1 porcję:
- 70g makaronu spaghetti
- 90g tofu wędzone lub naturalne
- 250g passata pomidorowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5g oliwy
- proponowane przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek
- opcjonalnie – świeża bazylia
Jak przygotować spaghetti z tofu?
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kroimy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i delikatnie podsmażamy na patelni. Tofu wyciągamy z opakowania, delikatnie odsączamy nadmiar wody a następnie zgniatamy widelcem, tak aby miało konsystencję mięsa mielonego. Możemy tofu delikatnie przyprawić sosem sojowym i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy tofu na patelnie i podsmażamy. Gdy tofu się zarumieni, wlewamy passatę pomidorową, przyprawiamy do smaku i całość gotujemy, aż sos się zredukuje. Podajemy z ugotowanym makaronem, opcjonalnie dekorujemy bazylią 🍝.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Kaloryczność: 527kcal
Białka: 25,7g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 67,6g
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1
Z czym można podać spaghetti z tofu?
Spaghetti z tofu możesz podać ze świeżą bazylią lub szczypiorkiem, a w wersji wegetariańskiej możesz dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę lub tarty parmezan – danie będzie jeszcze smaczniejsze! 🙂
Smacznego! 🙂
Właśnie takiego przepisu szukałam! Szczerze mówiąc to dopiero Pani przepis mnie przekonał, efekt wyszedł super.
Bardzo się cieszę! Też lubimy to spaghetti 🙂
Wyszło baardzo smaczne 🙂 Polecam
Brzmi bosko!
Makaron wyszedł pyszny 🙂 od siebie dodałam jeszcze trochę startej marchewki i chili
Polecam