Kto z Was nie lubi spaghetti? Myślę, że nie będzie zbyt dużo takich osób. Pyszny makaron z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem ziół i (w standardowej wersji) mięsa mielonego. Dzisiaj pokażę Ci, jak szybko zweganizować ten przepis, nie tracąc na smaku i jakości całej potrawy.
Spaghetti z tofu to świetna alternatywa standardowej wersji tej potrawy, do której najczęściej używa się mielonego mięsa wieprzowego. Spaghetti z tofu jest zdecydowanie mniej kaloryczne i mniej tłuste. Jeśli nigdy nie próbowałaś/eś tofu, to ten przepis jest idealną okazją na tzw. „pierwszy raz”, gwarantuję, że w tej wersji na pewno Ci zasmakuje. Jeśli nie przepadasz za tofu, to dzięki mojemu przepisowi na spaghetti z tofu masz szansę je polubić.
Czas przygotowania to ok. 15 minut, więc jest to świetna opcja na obiad dla osób zapracowanych, a także tych, którzy preferują proste, mało wymagające przepisy. Istotną rolę w smaku tej potrawy odgryzają cebula i świeży czosnek – postaraj się ich nie pominąć, bo nadają pysznego aromatu. Smacznym uzupełnieniem tego dania będą też świeże listki bazylii.
Składniki (1 porcja):
- 70g makaronu spaghetti
- 90g tofu wędzonego
- 250g passaty pomidorowej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5g oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek, chili
- świeża bazylia
Spaghetti z tofu – opis przygotowania
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, przeciśnij przez praskę czosnek i delikatnie podsmaż na patelni. Tofu delikatnie odsącz z nadmiaru wody a następnie pokrusz je na patelnię. Możesz też tofu delikatnie doprawić sosem sojowym i pieprzem. Podsmażaj całość, aż tofu się zarumieni, a następnie dodaj passatę pomidorową, dopraw do smaku i całość gotuj, aż sos się zredukuje. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Spaghetti z tofu przełóż na talerz i udekoruj świeżą bazylią.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 527kcal
Białka: 25,7g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 67,6g
Czas przygotowania: 15-20 minut