Dzisiaj pierwsza propozycja grillowa – bruschetta z grilla. Przede wszystkim jest pyszna i u mnie na grillu zawsze znika w mgnieniu oka! Poza tym przemycamy tu źródło zdrowych tłuszczów w postaci oliwy z oliwek, warzywka w postaci pomidorów, białko w postaci lekkiej mozzarelli i świeże zioła w postaci bazylii! Jeśli pogoda na grilla nie dopisze, możesz ją zrobić w piekarniku. Sprawdzi się także jako posiłek na śniadanie lub na kolację.
Składniki:
- bagietka
- pomidory lub pomidorki koktajlowe
- mozzarella light
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
Bruschetta – włoska przekąska – opis przygotowania:
Nie podałam ilości składników – wszystko zależy od tego, ile potrzebujesz zrobić. Na jedną półbagietkę przypadają średnio dwa pomidory i 1/2 kulki mozzarelli lekkiej.
Bagietkę kroimy na kromki. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – otrzymaną mieszanką smarujemy każdą kromkę. Pomidory i kroimy w kosteczkę i wykładamy na bagietkę, na to pokrojona w kostkę mozzarella. Całość przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Przekładamy na grilla lub do piekarnika z funkcją grill i czekamy kilka minut, aż bagietka będzie chrupiąca, a ser lekko się stopi. Gotowe bruschetty dekorujemy listkami świeżej bazylii i zajadamy.