Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Składniki (2 porcje):

  • 1 kg pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 25 g miodu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 18 %
  • 60 g chleba żytniego – 2 kromki
  • 62,5 g mozzarelli light – 0,5 opakowania

 

Zupa krem z pieczonych pomidorów – opis przygotowania:

 

Pomidory, cebulę i czosnek wyłóż na blachę do pieczenia. Wymieszaj z 1/2 porcji oliwy, solą i pieprzem, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Upieczone warzywa przełóż do miski, dodaj bulion, miód, oregano, chili, świeżą bazylię, sól i pieprz, całość zblenduj. Przygotuj grzanki – połowę kromek chleba skrop oliwą, dodaj plastry mozzarelli i przykryj pozostałymi kromkami, piecz w opiekaczu lub na suchej patelni. Porcję zupy przelej do miski, udekoruj śmietanką i świeżymi ziołami. Podaj z grzanką.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 471 kcal
Białko: 16,3 g
Tłuszcze: 19,4 g
Węglowodany: 61,6 g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.