Cześć! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z nowej diety zimowej – wrap z jajecznicą. Jest to jedno z moich ulubionych wytrawnych śniadań. Robi się go bardzo szybko a sam wrap syci nas na długi czas, a dodatkowo jest bardzo smaczny. Nie ma też ogromnej objętości, więc świetnie sprawdzi się u osób, które nie lubią jeść obfitych śniadań, a jednak chciałyby na dłużej czuć się syte. Ja do mojego dzisiejszego przepisu użyłam cebuli, papryki i rukoli ale możesz dodać dowolne dodatki – wędlinę, ser camembert, ser mozzarella, szpinak czy cukinię. Przepis świetnie nada się na śniadanie lub na kolację, a jeśli masz możliwość podgrzania to nawet na posiłek na wynos do pracy.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 placek tortilli – u mnie pełnoziarnista
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 garść rukoli
- 2g oleju rzepakowego
- Proponowane przyprawy: sól, pieprz, zioła toskańskie
Wrap z jajecznicą – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę Pokrojoną paprykę i cebulę dodaj na patelnię i podsmaż. Gdy warzywa zmiękną dodaj jajka i mieszaj, aż powstanie ścięta jajecznica. Na środek tortilli nałóż rukolę, roszponkę lub inną sałatę i jajecznicę z papryką. Tortillę zwiń do postaci wrapa i podgrzej na suchej patelni każdej strony po ok. minucie, aby się zarumieniła. Możesz przekroić ją na pół lub zjeść w całości.