Blog

Tofu po koreańsku z ryżem i brokułami

Ostatnio zrobiłyśmy z mamą jedno ze smaczniejszych tofu, jakie w życiu jadłam! Było to tofu po koreańsku zrobione w thermomixie. Zgodnie z Waszą prośbą przygotowałam ten przepis do wykonania bez sprzętu, jest też mniej kaloryczny, tak więc lecimy z tym. Polecam ten przepis szczególnie osobom, które chciałyby zacząć jeść tofu, a nie za bardzo wiedzą jak je zrobić!

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 80g ryżu Basmati
  • 200g brokułów
  • Sos: ząbek czosnku, kawałek imbiru, 2 łyżki ksylitolu, 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny), 1 łyżka miodu, 1 łyżka ostrego sosu Sriracha, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżeczka sosu sojowego.
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50ml mleka
  • 10g oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: biały sezam, szczypiorek

 

Tofu po koreańsku z ryżem i brokułami – opis przygotowania:

Ryż i brokuły ugotuj. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodaj starty imbir, ksylitol, ocet, miód, sos Sriracha, ketchup i sos sojowy. Dokładnie to wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Tofu pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem a następnie obtocz w mleku, w mące i przełóż na patelnię z dodatkiem oleju. Smaż do momentu, aż tofu będzie zarumienione. Gotowe tofu przełóż do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj. Na talerz nałóż ryż, brokuły, tofu po koreańsku. Posyp białym sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 488kcal
Białko: 20,5g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 74g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.