Ostatnio zrobiłyśmy z mamą jedno ze smaczniejszych tofu, jakie w życiu jadłam! Było to tofu po koreańsku zrobione w thermomixie. Zgodnie z Waszą prośbą przygotowałam ten przepis do wykonania bez sprzętu, jest też mniej kaloryczny, tak więc lecimy z tym. Polecam ten przepis szczególnie osobom, które chciałyby zacząć jeść tofu, a nie za bardzo wiedzą jak je zrobić!
Składniki (2 porcje):
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 80g ryżu Basmati
- 200g brokułów
- Sos: ząbek czosnku, kawałek imbiru, 2 łyżki ksylitolu, 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny), 1 łyżka miodu, 1 łyżka ostrego sosu Sriracha, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżeczka sosu sojowego.
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 50ml mleka
- 10g oleju rzepakowego
- opcjonalnie: biały sezam, szczypiorek
Tofu po koreańsku z ryżem i brokułami – opis przygotowania:
Ryż i brokuły ugotuj. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodaj starty imbir, ksylitol, ocet, miód, sos Sriracha, ketchup i sos sojowy. Dokładnie to wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Tofu pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem a następnie obtocz w mleku, w mące i przełóż na patelnię z dodatkiem oleju. Smaż do momentu, aż tofu będzie zarumienione. Gotowe tofu przełóż do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj. Na talerz nałóż ryż, brokuły, tofu po koreańsku. Posyp białym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 488kcal
Białko: 20,5g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 74g
SMACZNEGO! 🙂