Blog

Szakszuka – czyli jajka w pomidorach

Szakszuka to moje kolejne ulubione śniadanie w wersji wytrawnej – chociaż często jem ją również na kolację. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo trzeba poczekać, aż pomidory odparują całą wodę – wtedy wychodzi najsmaczniejsza. Z tego powodu najczęściej robię ją w leniwy weekendowy poranek, kiedy nigdzie nie musze się spieszyć. Wystarczy dodać do niej świeże pieczywo i pyszne, zdrowe śniadanie mamy gotowe. Do samych pomidorów możemy dodać rozmaite, dowolne warzywa, a na koniec szakszukę możemy posypać np. serem feta lub mozzarellą. Mi jednak najbardziej smakuje standardowa wersja, podana poniżej 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • 4 jaja
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Świeża bazylia/szczypiorek
  • 5g oleju

 

Szakszuka – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praską czosnek. Gdy lekko się podsmaża dodajemy puszkę pomidorów i czekamy, aż odparuje z nich woda. Przyprawiamy do smaku: u mnie jest to sól, pieprz i ostra papryka. Robimy w pomidorach cztery wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Czekamy do momentu, aż białka się zetną a żółtka pozostaną półpłynne (lub ścięte, jeśli tak wolisz). Posypujemy świeżą bazylią lub szczypiorkiem i podajemy ze świeżym pieczywem.

Wartości odżywcze (1 porcja bez pieczywa):

Kaloryczność:  230kcal
Białko: 16,9g
Tłuszcze: 13,1g
Węglowodany: 10,5g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk