
Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Sałatka z bobem i pieczonymi ziemniakami
Składniki (1 porcja):
- 150 g ziemniaków
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g bobu
- 1 jajko
- 20 g rukoli
- 40 g ogórka
- 30 g sera feta
- Koperek
Sałatka z bobem i pieczonymi ziemniakami – opis przygotowania:
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, ostudź i obierz z łupinek. Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę, wymieszaj z 1/2 porcji oliwy, skrobią, ulubionymi przyprawami i piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Jajko ugotuj na półmiękko lub na twardo. Do miski dodaj rukolę, ziemniaki, pokrojonego w plastry ogórka, bób, pokruszony ser feta i przekrojone na pół jajko. Polej pozostałą oliwą i posyp posiekanymi ziołami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 456 kcal
Białko: 21,3 g
Tłuszcze: 22,6g
Węglowodany: 45,8 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol