Dzisiaj mam dla Was nową propozycję obiadową – roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem i ricottą. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i pomidorami, ale tutaj pełna dowolność. Można też pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do lunchboxa na wynos.
Składniki (2 porcje):
- 200g mięsa z piersi kurczaka
- 100g ricotty
- 200g szpinaku + ząbek czosnku
- 5g oleju rzepakowego
- 400g ziemniaków
- 10g oliwy z oliwek
- pomidory koktajlowe
- szczypiorek
- sól, pieprz, czosnek granulowany, chili, papryka słodka
Roladki ze szpinakiem i ricottą – opis przygotowania:
Pierś z kurczaka przekrój na dwie części i rozbij na płasko. Dopraw ją solą, pieprzem i papryką słodką, a następnie natrzyj delikatnie oliwą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż świeży szpinak, do momentu, aż zwiędnie. Dodaj do niego przeciśnięty ząbek czosnku, ricottę a następnie wymieszaj i dopraw do smaku. Nadzienie nałóż cienko na całą pierś z kurczaka, następnie ją zwiń i przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z oliwą i przyprawami, dodaj na blaszkę. Piecz całość ok. 35-40 minut w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia dodaj pomidory. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 448kcal
Białko: 32g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 48g
SMACZNEGO! 🙂