Blog

Roladki ze szpinakiem i ricottą – przepis

Dzisiaj mam dla Was nową propozycję obiadową – roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem i ricottą. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i pomidorami, ale tutaj pełna dowolność. Można też pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do lunchboxa na wynos.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200g mięsa z piersi kurczaka
  • 100g ricotty
  • 200g szpinaku + ząbek czosnku
  • 5g oleju rzepakowego
  • 400g ziemniaków
  • 10g oliwy z oliwek
  • pomidory koktajlowe
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, chili, papryka słodka

 

Roladki ze szpinakiem i ricottą – opis przygotowania:

Pierś z kurczaka przekrój na dwie części i rozbij na płasko. Dopraw ją solą, pieprzem i papryką słodką, a następnie natrzyj delikatnie oliwą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż świeży szpinak, do momentu, aż zwiędnie. Dodaj do niego przeciśnięty ząbek czosnku, ricottę a następnie wymieszaj i dopraw do smaku. Nadzienie nałóż cienko na całą pierś z kurczaka, następnie ją zwiń i przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z oliwą i przyprawami, dodaj na blaszkę. Piecz całość ok. 35-40 minut w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia dodaj pomidory. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 448kcal
Białko: 32g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 48g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk