Blog

Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis

Dzisiaj kolejna propozycja na sezonowy obiad – w roli głównej szparagi! Jest to też jednocześnie jedna z moich ulubionych propozycji – uwielbiam kremowe risotto. W wersji wegetariańskiej możesz użyć tofu naturalne lub mozzarellę light. Lecimy z przepisem.

 

Składniki (1 porcja):

  • 50g ryżu arborio
  • 100g mięsa z piersi kurczaka
  • 150g szparagów
  • 15g tartego parmezanu lub grana padano
  • 5g oleju rzepakowego
  • 5g masła
  • bulion warzywny – ok. 1 szklanka
  • opcjonalnie: białe, wytrawne wino

 

Risotto z kurczakiem i szparagami – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dopraw go solą i pieprzem a następnie odłóż do miseczki. Dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez około 1-2 minuty. Dodaj ryż i opcjonalnie trochę białego wina, poczekaj, aż odparuje. Dolewaj po chochelce ciepłego bulionu i czekaj, aż ryż go wchłonie. Powtarzaj czynność do momentu, aż ryż będzie miękki. Dodaj podsmażonego kurczaka, masło, połowę startego sera i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i przełóż na talerz. Posyp pozostałym serem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 457kcal
Białko: 33,1g
Tłuszcze: 16,4g
Węglowodany: 45,2g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁