Dzisiaj kolejna propozycja na sezonowy obiad – w roli głównej szparagi! Jest to też jednocześnie jedna z moich ulubionych propozycji – uwielbiam kremowe risotto. W wersji wegetariańskiej możesz użyć tofu naturalne lub mozzarellę light. Lecimy z przepisem.
Składniki (1 porcja):
- 50g ryżu arborio
- 100g mięsa z piersi kurczaka
- 150g szparagów
- 15g tartego parmezanu lub grana padano
- 5g oleju rzepakowego
- 5g masła
- bulion warzywny – ok. 1 szklanka
- opcjonalnie: białe, wytrawne wino
Risotto z kurczakiem i szparagami – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dopraw go solą i pieprzem a następnie odłóż do miseczki. Dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez około 1-2 minuty. Dodaj ryż i opcjonalnie trochę białego wina, poczekaj, aż odparuje. Dolewaj po chochelce ciepłego bulionu i czekaj, aż ryż go wchłonie. Powtarzaj czynność do momentu, aż ryż będzie miękki. Dodaj podsmażonego kurczaka, masło, połowę startego sera i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i przełóż na talerz. Posyp pozostałym serem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 457kcal
Białko: 33,1g
Tłuszcze: 16,4g
Węglowodany: 45,2g