Risotto z kurczakiem, brokułami i kukurydzą
Czyli idealny pomysł na pyszny i pełnowartościowy obiad, który dodatkowo robimy tylko w jednym garnku. Ja jestem ogromną fanką risotto i w tej wersji bardzo przypadło mi do gustu.
Składniki (2 porcje):
- 100g ryżu do risotto
- 1 cebula
- 160g piersi z kurczaka
- 200g brokułów
- 70g kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka wody
- łyżeczka bulionu warzywnego (np.winiary)
- 10g oliwy
- 10g masła
- 20g parmezanu
- szczypiorek
Risotto z kurczakiem, brokułami i kukurydzą – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kurczaka również pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dodaj go na patelnię. Gdy mięso się zetnie wsyp ryż i delikatnie go podsmaż. Wlej szklankę wody, dodaj bulion warzywny, wymieszaj i gotuj pod przykryciem. W międzyczasie brokuły pokrój na mniejsze różyczki i dodaj je na patelnię ok. 10 minut przed końcem gotowania risotto, aby nie były zbyt miękkie. Do gotowego risotto dodaj kukurydzę, parmezan i masło – całość wymieszaj i dopraw do smaku. Posyp szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 471kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 57g
SMACZNEGO! 🙂