Risotto z kurczakiem, brokułami i kukurydzą – przepis

Risotto z kurczakiem, brokułami i kukurydzą

Czyli idealny pomysł na pyszny i pełnowartościowy obiad, który dodatkowo robimy tylko w jednym garnku. Ja jestem ogromną fanką risotto i w tej wersji bardzo przypadło mi do gustu.

 

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 160g piersi z kurczaka
  • 200g brokułów
  • 70g kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka bulionu warzywnego (np.winiary)
  • 10g oliwy
  • 10g masła
  • 20g parmezanu
  • szczypiorek

 

Risotto z kurczakiem, brokułami i kukurydzą – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kurczaka również pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dodaj go na patelnię. Gdy mięso się zetnie wsyp ryż i delikatnie go podsmaż. Wlej szklankę wody, dodaj bulion warzywny, wymieszaj i gotuj pod przykryciem. W międzyczasie brokuły pokrój na mniejsze różyczki i dodaj je na patelnię ok. 10 minut przed końcem gotowania risotto, aby nie były zbyt miękkie. Do gotowego risotto dodaj kukurydzę, parmezan i masło – całość wymieszaj i dopraw do smaku. Posyp szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 471kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 57g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.