Racuchy z jabłkami na kefirze

Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie jabłka
  • 150 g kefiru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 g ksylitolu
  • 5 g oleju rzepakowego
  • cynamon, proszek do pieczenia, sól
  • proponowane dodatki: masło orzechowe, świeże owoce, skyr

 

Racuchy z jabłkami – opis przygotowania:

Jabłka pokrój w bardzo drobną kostkę. Do miski dodaj jajko, kefir, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon, sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie do masy dodaj posiekane jabłka i ponownie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, z dwóch stron. Polecam podać z masłem orzechowymi, truskawkami i skyrem.

 

Wartości odżywcze (bez dodatków):

Kaloryczność: 416 kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 8,5g
Węglowodany: 66g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.