
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Racuchy z jabłkami na kefirze
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie jabłka
- 150 g kefiru
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 g ksylitolu
- 5 g oleju rzepakowego
- cynamon, proszek do pieczenia, sól
- proponowane dodatki: masło orzechowe, świeże owoce, skyr
Racuchy z jabłkami – opis przygotowania:
Jabłka pokrój w bardzo drobną kostkę. Do miski dodaj jajko, kefir, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon, sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie do masy dodaj posiekane jabłka i ponownie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, z dwóch stron. Polecam podać z masłem orzechowymi, truskawkami i skyrem.
Wartości odżywcze (bez dodatków):
Kaloryczność: 416 kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 8,5g
Węglowodany: 66g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol