Pomidorowe tagliatelle z burratą
Pyszny pomidorowy makaron z dodatkiem warzyw i kremowej burraty – ta propozycja po prostu rozpływa się w ustach!
Składniki (2 porcje):
- 140g makaronu tagliatelle
- 1/2 butelki passaty pomidorowej
- 1 cukinia
- ząbek czosnku
- 8-10 pomidorów koktajlowych
- 1 burrata
- świeża bazylia
- sól, pieprz, czosnek, oregano, chili, ksylitol
- 6g oleju rzepakowego
Pomidorowe tagliatelle z burratą – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cukinię wraz z ząbkiem czosnku. Po chwili dodaj passatę pomidorową i dopraw ją do smaku solą, pieprzem, słodzidłem, czosnkiem, oregano i chili. Dodaj ugotowany makaron, przekrojone na pół pomidorki, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowy makaron przełóż na talerz, na to nałóż połówkę burraty, bazylię i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 509kcal
Białko: 24,5
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 50g
SMACZNEGO! 🙂