Pomidorowe tagliatelle z burratą – przepis

Pomidorowe tagliatelle z burratą

Pyszny pomidorowy makaron z dodatkiem warzyw i kremowej burraty – ta propozycja po prostu rozpływa się w ustach!

 

Składniki (2 porcje):

  • 140g makaronu tagliatelle
  • 1/2 butelki passaty pomidorowej
  • 1 cukinia
  • ząbek czosnku
  • 8-10 pomidorów koktajlowych
  • 1 burrata
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, czosnek, oregano, chili, ksylitol
  • 6g oleju rzepakowego

 

Pomidorowe tagliatelle z burratą – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cukinię wraz z ząbkiem czosnku. Po chwili dodaj passatę pomidorową i dopraw ją do smaku solą, pieprzem, słodzidłem, czosnkiem, oregano i chili. Dodaj ugotowany makaron, przekrojone na pół pomidorki, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowy makaron przełóż na talerz, na to nałóż połówkę burraty, bazylię i posyp świeżo mielonym pieprzem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 509kcal
Białko: 24,5
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 50g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.