Penne z pieczarkami i szparagami
Składniki (2 porcje):
- 120g makaronu penne
- 200g pieczarek
- 200g szparagów
- 100g śmietanki 12%
- 1 mozzarella light
- 15g parmezanu
- 5g oleju rzepakowego
- świeża bazylia, sól, pieprz, czosnek
Penne z pieczarkami i szparagami – opis przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej. Ze szparagów odłam ich twarde końce, pokrój je na mniejsze kawałki a następnie wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż całość 3-6 minut. Do gotowych warzyw dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaj ugotowany makaron i pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszaj i poczekaj, aż ser się stopi. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp świeżo mielonym pieprzem, tartym parmezanem i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 477kcal
Białko: 31g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 51g
SMACZNEGO! 🙂