Omlet z cukinią i serem pleśniowym – przepis

Rzadko jadam śniadania na słono, ale jak już jem to takie „na wypasie” jak ten omlet. Uprzedzam, że jest pyszny i bardzo sycący. W jego skład wchodzi spora ilość warzyw w postaci cukinii, rukoli i pomidorków. Źródło białka i tłuszczu stanowią jaja, ser i olej. Do tego pełnoziarniste pieczywo jako źródło węglowodanów. Całość daje nam pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się również o osób z insulinoopornością. Omlet z cukinią i serem pleśniowym świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół cukinii
  • 30g sera camembert/brie
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2g oleju
  • przyprawy: sól i pieprz
  • pieczywo – u mnie bułka fitness (lidl)

Omlet z cukinią i serem pleśniowym – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cukinię kroimy w cienkie półplastry i dusimy na patelni do miękkości. Jajka wbijamy do miski, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie miękka wlewamy jajka, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników: bułkę kroimy na kromki, pomidorki na połówki a ser w plastry. Gdy omlet się już prawie zetnie dokładamy na patelnię ser pleśniowy i ponownie przykrywamy pokrywką. Pamiętajmy, że tego omleta nie obracamy. Gdy omlet będzie gotowy przekładamy go na talerz, na wierzch dodajemy rukolę i pomidorki. Jemy z pieczywem.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 518kcal
Białko: 29,4g
Tłuszcze: 24,9g
Węglowodany: 44g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.