Rzadko jadam śniadania na słono, ale jak już jem to takie “na wypasie” jak ten omlet. Uprzedzam, że jest pyszny i bardzo sycący. W jego skład wchodzi spora ilość warzyw w postaci cukinii, rukoli i pomidorków. Źródło białka i tłuszczu stanowią jaja, ser i olej. Do tego pełnoziarniste pieczywo jako źródło węglowodanów. Całość daje nam pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się również o osób z insulinoopornością. Omlet z cukinią i serem pleśniowym świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Składniki:
- 2 jajka
- pół cukinii
- 30g sera camembert/brie
- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2g oleju
- przyprawy: sól i pieprz
- pieczywo – u mnie bułka fitness (lidl)
Omlet z cukinią i serem pleśniowym – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cukinię kroimy w cienkie półplastry i dusimy na patelni do miękkości. Jajka wbijamy do miski, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie miękka wlewamy jajka, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników: bułkę kroimy na kromki, pomidorki na połówki a ser w plastry. Gdy omlet się już prawie zetnie dokładamy na patelnię ser pleśniowy i ponownie przykrywamy pokrywką. Pamiętajmy, że tego omleta nie obracamy. Gdy omlet będzie gotowy przekładamy go na talerz, na wierzch dodajemy rukolę i pomidorki. Jemy z pieczywem.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 518kcal
Białko: 29,4g
Tłuszcze: 24,9g
Węglowodany: 44g
SMACZNEGO! 🙂