Omlet czekoladowy ze skyrem i owocami. Idealnie sprawdzi się jako pyszne, letnie śniadanie w wersji ze świeżymi owocami jagodowymi lub w zimowy poranek z dodatkiem prażonych jabłek z cynamonem. Źródłem białka w tym posiłku jest jogurt skyr.
Składniki:
- 1 jajko
- 50ml mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 10g ksylitolu lub innego słodziła
- 25ml wody
- 40ml mleka 1,5%
- 5g kakao
- 1ml oleju rzepakowego
- 1 skyr naturalny
- 1/2 banana
- 70g truskawek
Omlet czekoladowy ze skyrem i owocami – opis przygotowania:
Do kielicha blendera wbij jajko, dodaj mąkę, ksylitol, wodę, mleko, kakao i olej – całość dokładnie zblenduj. Powstałą masę wylej na rozgrzaną patelnię (może być taka do naleśników). Smaż po ok. 2 minuty z obu stron. Gotowy omlet przełóż na talerz. Cały omlet posmaruj skyrem. Banana pokrój w plastry, truskawki na cząstki – wysyp owoce na posmarowany skyrem omlet i złóż go w połowie.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 493kcal
Białko: 35g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 63g