A może coś na deser? Co powiedz na podwójnie czekoladowe, szybkie do zrobienia muffinki? Zanim przejdę do przepisu wyjaśnię Ci, dlaczego warto włączyć kakao do swojej diety.
Kakao zawiera w swoim składzie ponad 300 różnych składników tj. kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne czy aminokwasy. Poza tym jest też bogate w polifenole – ich zawartość w suchej masie wynosi od 10 do 20%. Cechuje się też niskim indeksem glikemicznym IG=20 Kakao obniża ryzyko cukrzycy, chroni układ sercowo-naczyniowy, poprawia pamięć i koncentrację, pobudza, polepsza nastrój i poprawia odporność.
No to teraz możemy już przejść do przepisu ?
Składniki (6-9 sztuk):
- 100g mąki orkiszowej jasnej, pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
- 90g ksylitolu
- 20g kakao
- 100ml mleka
- 50g oleju
- 1 jajko
- 1 lyzeczka pdp
- 35g gorzkiej czekolady
Muffiny podwójnie czekoladowe – opis przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj ksylitol, kakao, mleko, olej, jajko, proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj. Opcjonalnie dodaj jeszcze trochę aromatu waniliowego. Gorzką czekoladę posiekaj i przełóż do ciasta, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, przelej do nich ciasto i piecz około 25-30 minut w 180 stopniach (góra-dół). Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – patyczek powinien być suchy.
Kluczem w przygotowaniu ładnych muffinek jest forma na muffinki – jeśli zrobisz je w samych papierowych papilotkach niestety rozleją się na boki.
Jeden komentarz do “Muffiny podwójnie czekoladowe”
Ilu WW odpowiada jedna babeczka? Ile ma kalorii?