Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Makaron z wędzonym łososiem i papryką – przepis
Jest to dzień w którym często robię tzw. „czyszczenie lodówki” i wtedy też wychodzą bardzo smaczne połączenia! Jednym z nich jest właśnie ten makaron…
Składniki (2 porcje):
- opakowanie łososia wędzonego na gorąco 125g
- 120g makaronu penne
- 1 czerwona papryka
- 100-150g świeżego szpinaku
- 10g oliwy z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany + opcjonalnie ostry sos (np. sriracha)
Makaron z wędzonym łososiem i papryką – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 5g oliwy i podsmaż pokrojoną w paski paprykę. Po chwili dodaj świeży szpinak i całość podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Dodaj ugotowany makaron, pozostałe 5g oliwy i dopraw całość do smaku. Polecam też dodać trochę ostrego sosu np. sriracha. Pod koniec dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia wędzonego i podgrzewaj całość jeszcze 1-2 minuty.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 442kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 51g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol