Blog

Makaron z wędzonym łososiem i papryką – przepis

Jest to dzień w którym często robię tzw. „czyszczenie lodówki” i wtedy też wychodzą bardzo smaczne połączenia! Jednym z nich jest właśnie ten makaron…

 

Składniki (2 porcje):

  • opakowanie łososia wędzonego na gorąco 125g
  • 120g makaronu penne
  • 1 czerwona papryka
  • 100-150g świeżego szpinaku
  • 10g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany + opcjonalnie ostry sos (np. sriracha)

 

Makaron z wędzonym łososiem i papryką – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 5g oliwy i podsmaż pokrojoną w paski paprykę. Po chwili dodaj świeży szpinak i całość podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Dodaj ugotowany makaron, pozostałe 5g oliwy i dopraw całość do smaku. Polecam też dodać trochę ostrego sosu np. sriracha. Pod koniec dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia wędzonego i podgrzewaj całość jeszcze 1-2 minuty.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 442kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 51g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk