Jest to dzień w którym często robię tzw. „czyszczenie lodówki” i wtedy też wychodzą bardzo smaczne połączenia! Jednym z nich jest właśnie ten makaron…
Składniki (2 porcje):
- opakowanie łososia wędzonego na gorąco 125g
- 120g makaronu penne
- 1 czerwona papryka
- 100-150g świeżego szpinaku
- 10g oliwy z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany + opcjonalnie ostry sos (np. sriracha)
Makaron z wędzonym łososiem i papryką – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 5g oliwy i podsmaż pokrojoną w paski paprykę. Po chwili dodaj świeży szpinak i całość podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Dodaj ugotowany makaron, pozostałe 5g oliwy i dopraw całość do smaku. Polecam też dodać trochę ostrego sosu np. sriracha. Pod koniec dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia wędzonego i podgrzewaj całość jeszcze 1-2 minuty.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 442kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 51g