Blog

Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami – przepis

Sezon na szparagi czas zacząć! Jako, że uwielbiam te warzywka to w tym roku chciałabym przemycić tutaj kilka pysznych przepisów z ich udziałem – jesteście zainteresowani?

Dzisiaj piątek = u mnie dzień ryby! Tak więc pierwsza moja propozycja to klasyk i połączenie idealne – łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki. Ja podałam je dzisiaj z dipem z awokado, ponieważ zalegało mi w lodówce – nic nie może się zmarnować.

 

Składniki (1 porcja):

  • 100g łososia
  • 200g ziemniaków
  • 150g szparagów
  • 10g oleju rzepakowego
  • cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • u mnie jeszcze pasta z awokado, bo miałam połówkę w lodówce

 

Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami – opis przygotowania:

Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do większej miski. Dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 minut w 220 stopniach (aż do zarumienienia). Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, nakładamy na górę dodatkowy plaster cytryny i gotujemy na przez ok 10-15 minut na parze razem ze szparagami (uprzednio odłam twarde końce). Łososia podajemy z ziemniaczkami i szparagami.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 498kcal
Białko: 26,6g
Tłuszcze: 24,1g
Węglowodany: 46,5g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁