Sezon na szparagi czas zacząć! Jako, że uwielbiam te warzywka to w tym roku chciałabym przemycić tutaj kilka pysznych przepisów z ich udziałem – jesteście zainteresowani?
Dzisiaj piątek = u mnie dzień ryby! Tak więc pierwsza moja propozycja to klasyk i połączenie idealne – łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki. Ja podałam je dzisiaj z dipem z awokado, ponieważ zalegało mi w lodówce – nic nie może się zmarnować.
Składniki (1 porcja):
- 100g łososia
- 200g ziemniaków
- 150g szparagów
- 10g oleju rzepakowego
- cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- u mnie jeszcze pasta z awokado, bo miałam połówkę w lodówce
Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami – opis przygotowania:
Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do większej miski. Dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 minut w 220 stopniach (aż do zarumienienia). Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, nakładamy na górę dodatkowy plaster cytryny i gotujemy na przez ok 10-15 minut na parze razem ze szparagami (uprzednio odłam twarde końce). Łososia podajemy z ziemniaczkami i szparagami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 498kcal
Białko: 26,6g
Tłuszcze: 24,1g
Węglowodany: 46,5g