Dzisiaj propozycja obiadu dla osób, które polubiły mój przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Tym razem nowa odsłona – kurczak w sosie sweet chili z brokułami i papryką podany z ryżem. Jeśli nie masz ochoty na brokuły to w to miejsce świetnie sprawdzi się także cukinia. Standardowo pierś z kurczaka możesz zamienić na tofu jeśli wolisz wegetariańską wersję.
Składniki (2 porcje):
- 200g piersi z kurczaka
- 25g mąki ziemniaczanej
- 80g ryżu basmati
- 1 brokuł
- 3 papryczki chili + 1 papryka
- 2 ząbki czosnku + 1 cm imbiru
- 60g erytrytolu
- 50ml octu ryżowego lub soku z cytryny
- 3 łyżki ketchupu
- Pół szklanki wody
- Przyprawy: sól, pieprz
- 20g oleju rzepakowego
Kurczak w sosie sweet chili z warzywami – opis przygotowania:
Ryż i brokuły ugotuj. Posiekaj drobno papryczki chili, czosnek i imbir (polecam zrobić to w rękawiczkach). Przełóż je do garnka, dodaj ocet ryżowy lub sok z cytryny i erytrytol. Delikatnie posól i przełóż na kuchenkę. Gotuj na małym ogniu ok. 5-10 min, aż sos lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzej olej. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj na patelnię i całość podsmaż. Gdy papryka będzie miękka dodaj sos, wodę, ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj brokuły i wymieszaj. Podaj z ryżem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 484kcal
Białko: 30,3g
Tłuszcze: 12,8g
Węglowodany: 56,4g
SMACZNEGO! 🙂