Kurczak w sosie sweet chili z warzywami – przepis

Dzisiaj propozycja obiadu dla osób, które polubiły mój przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Tym razem nowa odsłona – kurczak w sosie sweet chili z brokułami i papryką podany z ryżem. Jeśli nie masz ochoty na brokuły to w to miejsce świetnie sprawdzi się także cukinia. Standardowo pierś z kurczaka możesz zamienić na tofu jeśli wolisz wegetariańską wersję.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200g piersi z kurczaka
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 80g ryżu basmati
  • 1 brokuł
  • 3 papryczki chili + 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku + 1 cm imbiru
  • 60g erytrytolu
  • 50ml octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki ketchupu
  • Pół szklanki wody
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • 20g oleju rzepakowego

 

Kurczak w sosie sweet chili z warzywami – opis przygotowania:

Ryż i brokuły ugotuj. Posiekaj drobno papryczki chili, czosnek i imbir (polecam zrobić to w rękawiczkach). Przełóż je do garnka, dodaj ocet ryżowy lub sok z cytryny i erytrytol. Delikatnie posól i przełóż na kuchenkę. Gotuj na małym ogniu ok. 5-10 min, aż sos lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzej olej. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj na patelnię i całość podsmaż. Gdy papryka będzie miękka dodaj sos, wodę, ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj brokuły i wymieszaj. Podaj z ryżem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 484kcal
Białko: 30,3g
Tłuszcze: 12,8g
Węglowodany: 56,4g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *