Kurczak w sosie sweet chili z warzywami
Dzisiaj propozycja obiadu dla osób, które polubiły mój przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Tym razem nowa odsłona – kurczak w sosie sweet chili z brokułami i papryką podany z ryżem. Jeśli nie masz ochoty na brokuły to w to miejsce świetnie sprawdzi się także cukinia. Standardowo pierś z kurczaka możesz zamienić na tofu jeśli wolisz wegetariańską wersję.
Składniki (2 porcje):
- 200g piersi z kurczaka
- 25g mąki ziemniaczanej
- 80g ryżu basmati
- 1 brokuł
- 3 papryczki chili + 1 papryka
- 2 ząbki czosnku + 1 cm imbiru
- 60g erytrytolu
- 50ml octu ryżowego lub soku z cytryny
- 3 łyżki ketchupu
- Pół szklanki wody
- Przyprawy: sól, pieprz
- 20g oleju rzepakowego
Kurczak w sosie sweet chili z warzywami – opis przygotowania:
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 484kcal
Białko: 30,3g
Tłuszcze: 12,8g
Węglowodany: 56,4g